Mâncatul compulsiv sau binge eating-ul, în limba engleză, este o tulburare comportamentală destul de serioasă. Spre deosebire de bulimie, în care cei afectați își provoacă vărsături, în cazul mâncatul compulsiv înseamnă consumul unei cantități mari de mâncare, până apare senzația de rău sau de disconfort generată de acest consum ridicat de alimente.
„Tulburarea de alimentație compulsivă sau binge eating, in engleză, se referă la consumul unei cantități mari de mâncare, foarte repede. Ea se deosebește de bulimie prin faptul că nu apar comportamentele compensatorii, adică nu facem demersuri pentru a elimina mâncarea din stomac. În cazul acesta doar mâncăm și atât” a explicat, la „Doctor Medika”, Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.
Nevoia de alimente nu poate fi controlată
Chiar dacă persoanele afectate de mâncatul compulsiv se simt vinovate pentru că fac asta, ele nu-și pot controla nevoia de a mânca și continuă să mănânce din ce în ce mai mult. Această tulburare comportamentală poate fi ținută sub control cu ajutorul specialiștilor.
„Te simți vinovat că ai mâncat foarte mult, dar o iei de la capăt pentru că este ceva ce nu poți controla. Este nevoie copleșitoare căreia nu-i putem face față, este foarte greu, dacă ajunge la stadiul de tulburare psihică” a mai spus Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.