VIDEO Monica Dan, psiholog ARAS, a explicat la Medika TV de ce apare consumul de droguri

Consumul de droguri nu este o stare firească. El apare pe fondul unor lipsuri, al unor neîmpliniri personale pe care consumatorii încearcă să le depășească găsindu-și refugiul în substanțele interzise.

„Noi în psihologie spunem că la un moment dat consumul a folosit la ceva. Poate că pe cineva care e timid l-a ajutat să-și depășească timiditatea. Pe cineva care e anxios l- ajutat să se liniștească. Unii dintre oameni își administrează singuri asta, alții încearcă de curiozitate, iar în această categorie intră tinerii, pentru că e firesc la vârste tinere să apară această curiozitate și alți oameni pur și simplu intră în acest consum din nevoia de conectare umană. Se vorbește de influența grupului, grupul are influență dacă avem nevoie neapărat de el și altfel nu putem să facem conectarea decât urmând ce se întâmplă în grup. La fel se întâmplă și în cuplu. Sunt cupluri care consumă droguri din nevoia nesatisfăcută de conectare umană” spune Monica Dan, psiholog ARAS, invitată în cadrul emisiunii „Medika Antidrog”.

Cum se formează dependența?

Specialiștii în psihologie susțin faptul că nu toate persoanele consumatoare de droguri devin și dependente. Însă, în unele cazuri, consumul se transformă în dependență.

„Este nevoia noastră de a fi văzuți, de a nu fi respinși și de a fi validați și importanți. Indiferent de motivele care determină consumul, unii ajung să devină dependenți, dar nu se întâmplă în cazul tuturor. Și asta e important să știm că nu se întâmplă pentru toți, nu trebuie să patologizăm, dar unii pățesc lucrul acesta. Din păcate noi care lucrăm în acest domeniu vedem doar partea aceasta neplăcută„ mai spune Monica Dan, psiholog ARAS.

Categorii: Știri, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea