O boală extrem de rară și cu impact asupra organismului, sarcoidoza pulmonară reprezintă o provocare pentru medici în ceea ce privește diagnosticul său. Simptomele bolii pot fi diverse, tocmai de aceea este nevoie de investigații amănunțite pentru ca pacientul să fie diagnosticat corespunzător.
„Sunt niște simptome destul de discrete. Ceva tuse, ceva oboseală, ceva durere toracică. Suficient cât să-l facă pe pacient să-și facă o radiografie. Când își face radiografia atunci începe drama. Pentru că radiografia este modificată mult mai spectaculos decât simptomele care sunt așa ușurele. Se văd ganglionii mult măriți, toată lumea se gândește întâi la cancer și, de aceea, intră într-un fel de accelerare pentru căutarea unei soluții pentru că pare să fie o chestie de speriat” a explicat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Dr. Marius Nasta” București.
Imagistica medicală, metodă esențială de diagnostic
Examenul imagistic este esențial pentru diagnosticarea corectă a sarcoidozei pulmonare. Pe lângă radiografia pulmonară, pacientul trebuie să beneficieze și de o explorare CT la nivelul plămânilor. După aceea, medicii adresează întrebări și cu privire la simptomele resimțite și la nivelul altor organe. După ce tot acest tablou este descoperit, atunci medicul pune diagnosticul de sarcoidoză pulmonară.
„Pacienții ajung la noi și noi completăm investigațiile prin examen CT cu bronhoscopie. Există chiar și o analiză de sânge care este folositoare și de asemenea, le pun o serie de întrebări legate de starea generală de sănătate. Oamenii se uită ciudat la mine, dar sunt diverse manifestări ale bolii care afectează diverse organe și sisteme și cu cât un pacient are mai multe manifestări compatibile cu sarcoidoza cu atât diagnosticul este mai probabil” mai spune conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Dr. Marius Nasta” București.