1 iunie, data de la care ar putea apărea relaxarea restricțiilor din România. În ce condiții se va întâmpla acest lucru

Premierul Florin Cîțu a anunțat, astăzi, intenția organizării unui comitet interministerial, care să cum se vor relaxa măsurile de restricțiile impuse din cauza pandemiei. Cîțu a avansat ca posibil termen pentru relaxare data de 1 iunie, dar cu condiția ca populația să se imunizeze, iar campania de vaccinare să decurgă așa cum trebuie. Tocmai de aceea, premierul a făcut apel la implicarea autorităților, dar și a bisericii în sprijinirea campaniei de vaccinare.

 „Lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea aproape 8 milioane de doze care vor intra în România. La finalul lunii mai vom avea, într-un scenariu pesimist, 5 milioane de persoane vaccinate, reprezintă aproape 35% din populația României care va fi vaccinată. Este foarte important cu toții și aici fac un apel la toți politicienii, cu toții să meargă și să prezinte campania de vaccinare. Este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural”, a spus Florin Cîțu într-o conferință de presă.

Deocamdată nu se știe clar în ce va consta relaxarea anunțată de la 1 iunie, dar premierul a mai spus că românii nu vor avea nevoie de un certificat care să ateste vaccinarea/imunitatea pentru călătoriile pe teritoriul național.

 „Avem nevoie să arătăm în momentul în care vom reveni la normalitate, 1 iunie este primul pas și trebuie pregătit. Toată economia trebuie să fie implicată și să vedem cum o ducem după 1 iunie. Totul depinde de cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate și am dat această țintă de 1 iunie, trebuie să ne vaccinăm. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia. Vom vedea, dar eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Scenariul cu 5 milioane este un scenariu pesimisto-realist. Aș vrea să avem o vacanță mult mai bună ca anul trecut și mai sigură. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără”, a spus Florin Cîțu.

Potrivit premierului, până la sfârșitul lunii iulie, în România ar putea fi vaccinați peste 10 milioane de oameni.

Așa cum arată lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie, dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Sunt 70% din persoanele adulte și putem vorbi de o redeschidere a economiei aproape în totalitate. Așa cum arată lucrurile acum, ele merg în direcția corectă, rămâne mijlocul lunii aprilie să putem să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Din păcate, numărul persoanelor înregistrate este de peste 700.000 de persoane. E nevoie să ne înregistrăm pe platformă pentru că vom avea dozele de vaccin”, a mai spus premierul.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea