130 de noi cazuri de infectare cu una din noile tulpini, confirmate în ultima săptămână

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat astăzi un nou raport privind evoluția infecțiilor cu noile tulpini ale coronavirusului care au fost identificate până acum pe teritoriul României.

Potrivit INSP, până pe data de 23 mai au fost raportate 1995 de secvențieri, făcute în 7 laboratoare, în urma cărora au fost confirmate 1397 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Practic, în decurs de o săptămână, adică între 16 și 23 mai, s-au făcut 141 de secvențieri, în 130 de cazuri fiind confirmată infectarea cu una dintre tulpinile noi.

În ceea ce privește cazurile de infectare în care s-a descoperit tulpina indiană, specialiștii INSP spun că nu se poate vorbi despre o transmitere comunitară a acesteia.

Prezența tulpinii indiene a fost confirmată, în schimb, în cazul unui bărbat din Galați, care călătorise recent în India.

“Până la data de 23 mai 2021 a fost confirmat un singur caz cu linia genetică B.1.617.1 – cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, din jud. Galați, cu istoric de călătorie în India. Până la data de 23 mai 2021 au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2: 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud. Brașov și sunt cetățeni indieni; 1 caz provine dintr-un focar familial din mun. București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu B.1.617.2; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut; 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din jud. Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu B.1.617.2), din care 4 angajați si 1 caz secundar, familial; 1 caz este cetățean indian, domiciliat în jud. Ilfov, dar care a soit în România în luna martie, anul 2021; 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar). Nu a fost înregistrat niciun deces. În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a liniei genetice B.1.617.2”, arată raportul INSP.

Documentul mai arată că din totalul de 1397 de cazuri de infectare cu una dintre tulpinile noi ale coronavirusului a rezultat un număr de 30 de decese, cele mai multe, 27, fiind provocate de tulpina britanică.

În ultima săptămână analizată de INSP nu a fost înregistrat nici un deces în rândul pacienților infectați cu una dintre noile tulpini.  

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes