6 din 10 români au renunţat la servicii medicale sau au amânat vizita la medic din cauza creşterii preţurilor

6 din 10 români au renunţat la servicii medicale sau au amânat vizita la medic din cauza creşterii preţurilor

6 din 10 români au renunţat la servicii medicale sau au amânat vizita la medic din cauza creşterii preţurilor;
• Pe fondul inflaţiei, românii renunţă mai degrabă la cumpărarea de cărţi, gadget-uri, haine sau bijuterii decât la abonamentele la servicii de streaming;
• 1 român din 3 a renunţat la activităţi sportive;
• Aproape 8 români din 10 declară că starea lor mentală a fost afectată negativ de creşterea preţurilor.

Creşterea preţurilor are efecte negative directe asupra sănătăţii românilor, care renunţă la obiceiuri sănătoase sau aspecte care ţin de grija personală şi chiar amână vizita la medic.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului „Impactul contextului macro-economic asupra atitudinii românilor privind sănătatea şi un stil de viaţă sănătos”, lansat în cadrul campaniei naţionale de informare „Luna Asigurărilor de Sănătate”. Studiul, desfăşurat prin intermediul unui chestionar online, în perioada 27 februarie – 3 martie 2023, la care au participat 2.038 de respondenţi, a evaluat mai multe instanţe care formează un stil de viaţă sănătos.

În deschiderea chestionarului, respondenţii au fost întrebaţi dacă (şi în ce măsură) consideră că simt efectul modificării preţurilor. Impactul creşterii preţurilor este resimţit într-un procent covârşitor – 77% dintre respondenţi au declarat că au simţit sau resimt impactul creşterii preţurilor în unul sau mai multe aspecte ale vieţii într-o mare măsură, în timp ce 20%, într-o oarecare măsură.

Inflaţia şi activitatea fizică: 1 român din 3 a renunţat la sport

Participanţii la sondaj se declară moderat activi: dacă 37% dintre respondenţi au afirmat că nu fac deloc mişcare în momentul de faţă, iar 18% fac mişcare destul de rar, mai rar de o dată pe săptămână, în schimb, de cealaltă parte, 24% declară că au un job moderat activ sau merg la sală/ fac mişcare regulat, de 2-3 ori pe săptămână, 21% sunt foarte activi, fie pentru că au un job care le impune multă activitate fizică, fie că fac sport de cel puţin 4-5 ori pe săptămână.

Întrebaţi dacă au renunţat la abonamente fitness sau activităţi sportive contra-cost în ultimele 3 luni, ca urmare a creşterii preţurilor sau a situaţiei financiare personale devenită mai dificilă din cauza inflaţiei, 19% au afirmat că au renunţat la toate activităţile sportive contra-cost şi abonamentele fizice, iar 10% – la cel puţin un abonament fitness/ o activitate sportivă, păstrând altele. 4% au declarat că intenţionează să facă acest lucru în următoarele 3 luni, în timp ce 8% au negat această intenţie. Pentru 58% dintre români, întrebarea nu s-a aplicat, deoarece nu deţineau abonament fitness/ nu realizau activităţi sportive contra-cost la momentul efectuării studiului.

Inflaţia şi alimentaţia: 4 din 10 români au început să cumpere alimente mai ieftine

58% dintre românii care au participat la studiu estimează că au o alimentaţie sănătoasă într-o oarecare măsură, 21% – într-o mică măsură, iar 11% – într-o mare măsură. 5% nu pot estima, iar alţi 5% o consideră drept „complet nesănătoasă”.

Întrebaţi dacă au adus modificări asupra alimentaţiei lor în ultimele trei luni, ca urmare a creşterii preţurilor sau a situaţiei financiare personale devenită mai dificilă din cauza inflaţiei, 44% dintre respondenţi au declarat că au renunţat la alimente de calitate, mai scumpe, şi s-au orientat către alimente mai ieftine. 21% au declarat că nu, dar intenţionează să facă schimbări în următoarele trei luni, în timp ce 27% au declarat că nu şi nici nu intenţionează în următoarele 3 luni.

 

 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea