STUDIU: Aportul redus de carbohidrați reglează glicemia

Reducerea carbohidraților și creșterea  consumului de proteine ar putea sa îmbunatățească  capacitatea de reglare a nivelului de zahăr în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2.

Aceste constatări au fost demonstrare de către oamenii de știință de la Spitalul Bispebjerg, în colaborare cu Universitatea Aarhus și Universitatea Copenhaga. Rezultatele sunt contrare recomandarilor dietetice convenționale pentru oamenii cu diabet de tip 2. ”Scopul nostru a fost sa investigăm efectele unei diete care să nu fie concepută pentru scăderea în greutate. Din acest motiv, participanților li s-a cerut sa își mențină greutatea pe parcursul cercetării. Am demonstrat că un conținut redus de carbohidrați poate îmbunatăți capacitatea pacienților de a-și regla nivelul de zahăr din sânge. Totuși, fară sa piardă ân greutate”, explica Thure Krarup, autorul principal al studiului.

Terapia nutrițională este importantă pentru a trata optim diabetul de tip 2. Potrivit autorității daneze pentru sănatate, 85% dintre oamenii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 sunt obezi, astfel ca li se recomandă o dietă axată pe scaderea în greutate, cu mai puține calorii decat se arde, conținut scăzut de grăsimi și conținut ridicat de carbohidrați cu un indice glicemic scazut (care indică cât de rapid afectează un aliment nivelul de zahar din sange).

Un aspect important in tratarea diabetului de tip 2 este capacitatea pacientului de a-si regla nivelul de zahar din sange, iar noile cercetari indica ca o dieta cu un continut redus de carbohidrați și cu o pondere crescută de proteine și grăsimi îmbunatațește această capacitate. Specialiștii susțin că astfel, poate fi tratată hiperglicemia, dar poate fi scazut și conținutul de grăsimi hepatice.

La studiu au participat 28 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, iar acesta a durat 12 saptămâni. Timp de șase saptămâni, pacienții au urmat o dietă clasică în cazul diabetului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, iar in celelalte șase săptămâni, au urmat dieta cu conținut redus de carbohidrați, conținut ridicat de proteine și creștere moderată a grăsimilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Categorii: Știri
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea