În anul 2016, cazul bebelușilor din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU) a pus la încercare eficiența sistemului medical, cauzele exacte ale îmbolnăvirilor rămânând neelucidate.
Cazul a ajuns în atenția opiniei publice după ce o fetiță în vârstă de un an din localitatea argeșeană Topoloveni, diagnosticată cu SHU, a murit la începutul lunii februarie la Spitalul “Marie Curie” din București. Aproape 20 de copii au ajuns la București cu aceleași simptome, încă două decese fiind înregistrate în următoarele săptămâni.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au deschis un dosar penal după primul deces, cazul fiind preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.
Verificările efectuate de Corpul de control al premierului și Ministerul Sănătății au identificat o serie de disfuncționalități la Spitalul de Pediatrie din Pitești, unde au fost inițial internați unii dintre bebelușii cu SHU, dar și o comunicare ineficientă la nivelul Direcției de Sănătate Publică Argeș.
O posibilă cauză a îmbolnăvirilor a fost identificată la sfârșitul lunii februarie, când într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli. Proprietarul fabricii din comuna argeșeană Brăduleț, Marius Badea, s-a declarat atunci convins că au fost luate toate măsurile pentru a se evita contaminarea produselor.
Ulterior, bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulți angajați ai societății Lactate Brădet. Șapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajații Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puțin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic, confirmat în cazul mai multor copii din Argeș. Rezultatele au fost pozitive și la două dintre cele șapte probe recoltate de la angajații unui furnizor al Lactate Brădet, societatea Agrostar Farmex, într-un caz fiind identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic.
Cauza exactă a îmbolnăvirii bebelușilor a rămas, totuși, incertă. În luna mai, Corpul de control al premierului anunța că a constatat, în urma verificărilor efectuate în legătură cu situația copiilor transferați cu afecțiuni grave la Spitalul ”Marie Curie”, folosirea unor vaccinuri neautorizate. În replică, Ministerul Sănătății a precizat că diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic pus în cazul bebelușilor din Argeș nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea.
***
Aproape 10.000 de salariați de la Dacia au participat pe 7 martie, în piața centrală din orașul Mioveni, la un miting pentru susținerea unor obiective de interes național, în special autostrada Pitești — Sibiu. Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) guvernanților și clasei politice accelerarea lucrărilor premergătoare și demararea urgentă a construcției tronsonului de autostradă dintre Pitești și Sibiu, susținerea vânzării autoturismelor din producția autohtonă și, pentru a evita transformarea României în groapa de gunoi a Europei, modificări legislative care să descurajeze importul de mașini second-hand, modificarea legislației în vederea introducerii contractelor de muncă la nivel național și de ramură și asigurarea unei asistențe medicale la standarde europene, ținând cont de necesitățile sanitare ale locuitorilor din Mioveni și din împrejurimi. Alte două mitinguri de amploare, care au avut ca punct central urgentarea construirii tronsonului de autostradă dintre Pitești și Sibiu, au fost organizate de sindicaliștii de la Dacia în anii 2014 și 2015.
***
Tudor Pendiuc, primar al municipiului Pitești din anul 1992, nu a reușit să obțină al șaptelea mandat consecutiv la alegerile locale din luna iunie. Fostul social-democrat a participat la alegeri ca independent și a pierdut la limită în fața principalului să contracandidat, viceprimarul Cornel Constantin Ionică, reprezentantul PSD. Tudor Pendiuc, cel mai vechi primar de municipiu din țară, a pierdut susținerea partidului după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție în legătură cu concesionarea transportului public local.
***
Regina Ana a fost înmormântată, pe 13 august, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș. Cortegiul funerar, plecat din fața Palatului Regal din București, a parcurs traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești și a ajuns la Curtea de Argeș după mai mult de trei ore, fiind întâmpinat de mii de oameni care au aplaudat și au aruncat flori pe șosea înaintea mașinii mortuare. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”, care l-au depus pe un catafalc în fața noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul. Regina Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani.
***
La sfârșitul lunii octombrie, elevii unei clase a VII-a de la Școala 16 din Pitești au refuzat timp de trei zile să intre la ore, afirmând că nu se simt în siguranță din cauza unui coleg diagnosticat cu ADHD, care i-ar fi amenințat în repetate rânduri cu acte de violență. Acțiunea copiilor a fost susținută și de părinți.
Protestul elevilor a încetat pe 20 octombrie, după o serie de demersuri făcute de reprezentanții tuturor instituțiilor abilitate. Pe 31 octombrie, elevul diagnosticat cu ADHD a revenit la cursuri însoțit de mama sa, nefiind înregistrate reacții ostile din partea colegilor.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a anunțat, pe 21 octombrie, că a depus în acest caz o plângere penală pentru șantaj și incitare la ură sau discriminare. Ulterior, minorii care au participat la protest și părinții lor au fost audiați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, unde a fost înregistrată sesizarea.
***
Două accidente rutiere, în care au fost implicate în total patru autobuze cu navetiști de la Dacia, au provocat nemulțumirea salariaților uzinei auto.
Primul accident, în care au fost implicate două autobuze, s-a produs în noaptea de 1 spre 2 septembrie în localitatea argeșeană Vulturești, autoritățile activând planul roșu de intervenție. În urma evenimentului rutier, a cărui cauză a fost nepăstrarea distanței în mers între cele două autovehicule, au fost rănite 14 persoane, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Pitești.
Alte două autobuze cu navetiști de la Dacia au intrat în coliziune în dimineața zilei de 25 noiembrie, pe o stradă din zona centrală a municipiului Pitești. În cele două mijloace de transport se aflau peste 80 de persoane, iar în urma accidentului au rezultat 17 victime — o persoană încarcerată (șoferul unuia dintre autocare) și 16 pasageri care au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pe 2 decembrie, peste o mie de salariați de la Uzina Dacia din Mioveni au participat la un protest spontan față de condițiile de transport. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de starea în care se află autobuzele, dar și de lipsa de experiență a șoferilor. În replică, administrația a transmis că este preocupată de securitatea și sănătatea angajaților, existând demersuri în acest sens, calificând totodată protestul angajaților ca fiind incorect.
Sursa: AGERPRES