Anual, sute de medici stomatologi finalizează cursurile și obțin calificarea necesară pentru a profesa. Mulți dintre ei aleg însă să-și desfășoare activitatea în marile orașe unde există centrele universitare în care s-au pregătit. Asta afectează accesul către cabinetele stomatologice al populației din zonele rurale sau urbane mici.
Deși se formează mulți medici stomatologi în România, distribuția lor în teritoriu nu acoperă cererea. Tocmai de aceea, a capitolul sănătate orală românii nu stau foarte bine. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras la Medika TV de prof. dr. Mihai Juncar, clinica MaxiloMED Oradea.
„În ceea ce privește accesul la servicii medicale în România eu cred că stăm destul de bine. Avem o densitate de medici raportat la populație destul de bună, o densitate mare. Distribuția acelor medici în teritoriu este un lucru discutabil. Și de ce este această distribuție discutabilă? Pornește mai mult de la resursa umană, de la modul în care gândim fiecare dintre noi. Este mai greu să convingi pe cineva care locuiește într-un oraș mare să meargă într-un oraș mai mic. Este mai complicat să faci asta„ a declarat prof. de. Mihai Juncar, Clinica MaxiloMED Oradea.
Medicii vor să profeseze în orașele mari
La finalul studiilor, mulți medici aleg să profeseze în marile orașe, acolo unde există centrele universitare în care s-au pregătit. Această alegere este generată de mai mulți factori.
„Aici este vorba și despre cerere și ofertă. Probabil colegii noștri ar trebui să se gândească la faptul că posibilitatea de a prospera depinde și de zona și de aria unde te poți dezvolta. Mulți zic că nu se duc în orașele mici, ei pun pe primul loc partea socială. S-ar putea să fie și o componentă de anxietate. Este complicat să te duci singur și să faci anumite manopere și să nu ai cu cine să te consulți. Și este bine să avem pe cineva cu care ne putem consulta” mai spune prof. dr. Mihai Juncar.