Artroza este considerată o afecțiune specifică vârstei a treia. Chiar dacă incidența este ridicată la persoanele vârstnice, există situații când boala poate să apară mult mai devreme.
„Există artroze premature, neconcordante cu vârsta pacientului și acestea depind ori de calitatea vieții, pacienți care au activități fizice intense sau apar post traumatic. Dar există și un factor genetic. Există familii de artrozici, la care articulația șoldului se uzează mai repede decât te-ai aștepta” susține dr. George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul Regina Maria Brașov, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Uzura articulațiilor este generată, în primul rând de vârstă, apoi din cauza moștenirii genetice. Acești factori cumulați pot provoca apariția artrozei.
„E clar că la toată lumea există, o dată cu înaintarea în vârstă, un grad de uzură. Există un grad de uzură concordant cu vârsta și un grad de uzură mult mai avansat decât te-ai aștepta” mai spune dr. George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul Regina Maria Brașov.