Implicarea copiilor în activități casnice este foarte benefică pentru relația dintre adulți și cei mici. Mai mult, poate genera anumite aspecte legate de viitoarea profesie pe care copilul o va avea la maturitate.
„Pe măsură ce copii cresc este bine să-i invităm să ne ajute în treburile casnice și ne conectăm cu ei. Astfel ne conectăm mult mai bine cu ei, combinând astfel utilul cu plăcutul” susține psihologul Tina Petrăreanu.
Nu contează vârsta
Specialiștii susțin că nu există o vârstă minimă de la care copiii pot experimenta activitățile casnice împreună cu părinții. Ceea ce este cel mai important este ca adulții să le ofere celor mici siguranță și protecție pe tot parcusul desfășurării activităților.
„Vârsta la care putem să-i implicăm depinde de la un copil la altul. De exemplu, sunt copii merg la grădiniță în sistemele alternative și care sunt învățați de la 2, 3 ani cum să coacă fursecuri cu instrumentar pe nivelul lor de vârstă. Niciodată nu-i prea târziu sau prea devreme” mai spune terapeuta Tina Petrăreanu.
Beneficiile pe care le aduce implicarea copiilor în activitățile casnice sunt multiple. În primul rând, relația dintre copii și părinți se îmbunătățește și ajunge la un alt nivel. Totodată, acest tip de activități pot genera informații despre ce pasiuni sau ce profesie și-ar putea alege, mai târziu, un copil.
„Putem explora cu această ocazie în ce direcție înclină copilul ca mai târziu sa-l putem direcționa profesional” mai spune Tina Petrăreanu.