A FOST GĂSITĂ GENA CARE POATE REGLA COLESTEROLUL! Descoperirea, un pas important pentru viitoarele tratamente

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au descoperit o genă care are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din organism. Datorită acestei descoperiri a oamenilor de știință ar putea fi dezvoltate noi medicamente care să ajute oamenii în lupta cu afecțiunile provocate de colesterolul mărit.

Echipa de cercetători a fost coordonată de Brian Parks, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Wisconsin – Madison. Cercetătorii au studiat pentru prima dată ficatul de șoarece în laborator, identificând o rețea de 112 gene care sunt implicate în sinteza colesterolului. Apoi, au căutat în bazele de date ale genomului uman pentru a afla care dintre aceste 112 gene se suprapun cu secvențele de ADN, care generează niveluri ridicate de colesterol la oameni.

Astfel, a fost descoperită gena numită Sestrin 1, care are rolul de a reduce concentrația de colesterol din organism. Această genă acționează în mod direct în timpul procesului de sinteză al colesterolului la nivelul ficatului. „Putem face aceste studii foarte mari la oameni pe 500.000 de oameni și putem identifica regiuni ale genomului care sunt asociate, să spunem, cu diferențele de colesterol din sânge”, a precizat profesorul Brian Parks, citat de medicalnewstoday.com.

Oamenii de știință spun că vor fi necesare studii mai ample pentru a observa în detaliu modul în care genă pe care au descoperit-o reduce cantitatea de colesterol. Cu toate acestea, ei consideră că tehnica lor de combinare a datelor genetice provenite de la oameni și șoareci are potențialul de a identifica alte gene care să ajute în tratarea altor afecțiuni.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea