A FOST LANSAT GHIDUL DE NUTRIȚIE ÎN PERIOADA PANDEMIEI PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Alianţa Pacienţilor Cronici din România , Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România  și Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0 au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriţie şi reţete pentru bolnavii de cancer. Acestea le sunt utile pacienţilor oncologici atât în perioada pandemiei, cât și după ce aceasta se va încheia.  

Ghidul prezintă noțiuni generale de nutriție, dar se axează cel mai mult pe ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru persoanele care au cancer. Documentul prezintă inclusiv o listă de alimente care pot interfera cu tratamentele oncologice, dar și ce alimente se recomandă a fi consumate sau evitate în funcție de tipul de cancer.

Asocierea dintre alimentaţie şi boli neoplazice este un subiect de mare interes. Întrebări despre ce, cât şi cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi şi cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutriţională se ocupă atât cu prevenţia, cât şi cu susţinerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent şi în situaţiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriţia oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariţiei bolilor oncologice influenţate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât şi prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriţie. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariţia bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitaţii spitalizării îndelungate a pacienţilor. Din acest motiv suportul nutriţional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro şi macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiţii ideale”, a declarat dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competenţă în nutriţie generală, citată într-un comunicat de presă semnat de cele trei asociații care au elaborat ghidul.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea