Ministerul Sănătății din Israel a decis recunoașterea diplomelor absolvenților Facultăților de Medicină din Cluj-Napoca și București, lucru care le oferă dreptul tinerilor medici de a profesa în această țară în urma examenului de rezidențiat. Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaulb Yatziv directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical și vine în urma unei vizite pe care Dr. Yatziv împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel a făcut-o la noi în țară, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultățile de medicină. Această decizie este cu atât mai relevantă în contextul în care în 2018 Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară.
Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranță națională. Astfel, în anul 2018 Ministerul Sănătății din Israel a decis să nu mai recunoască diplomele medicale decât cele provenind din țări membre OECD sau diplome ale facultăților de medicină care au fost acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME).
În urma evaluării, vor fi recunoscute diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” din București.