(VIDEO) Adriana Nica, managerul suspendat de la Sp. Universitar: ”Acele doamne din echipa de control erau sunate continuu, au izbucnit în plâns că nu erau lăsate să își facă treaba!”

Situaţia de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti devine din ce în ce mai gravă pe măsura trecerii timpului. Potrivit unei precizări oficiale făcute de conducerea actuală a S.U.U.B., luni seară “După data de 22 martie şi până în clipa raportării 35 de cadre medicale şi 79 de pacienţi identificaţi pozitiv la testul pentru noul coronavirus (COVID-19). În ultimele 3 zile au fost confirmate pozitiv 2 cadre medicale şi un pacient”.

După primul caz de infectare COVID-19 la SUUB, un control dispus de Ministerul Sănătăţii şi efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, s-a soldat cu suspendarea managerului general, dr. Adriana Nica, începând cu data de 22 martie a.c., și numirea prof. dr. Cătălin Cârstoiu ca manager interimar. (comunicatul MS aici) Directorul suspendat, acuzat că nu a luat măsurile necesare pentru gestionarea cazului confirmat ca infecție, a început demersurile pentru anularea în instanță a deciziei de suspendare. În prima sa apariție publică după suspendare, Adriana Nica a explicat în exclusivitate la Medika Special, luni seară, care au fost pașii urmați în cazul primului pacient confirmat cu COVID-19 și cum a informat autoritățile.

În context, dr. Nica a explicat şi de ce nu a fost testat “pacientul 0”. Bolnavul nu se încadra în definiţia de caz de la acel moment, iar noua definiţie de caz care obligă unităţile medicale să testeze orice pacient suspect de infectare, a intrat în vigoare pe 23 martie, la o zi după ce a fost suspendată din funcţie. “Toţi cei infectaţi ulterior nu au avut legătură cu pacientul respectiv şi, în consecinţă, toate cadrele medicale NU au fost infectate de la acest bolnav. Cei care pot confirma acest lucru sunt cei de la DSP, pentru că au anchetele epidemiologice făcute, şi actuala conducere a spitalului. Documentele, de obicei nu mint.”

Dr. Adriana Nica a explicat la Medika Special că suspendarea sa este efectul acţiunii unor grupări de interese din interiorul spitalului pe care l-a condus.

Managerul suspendat al SUUB spune că a luat măsuri pentru evitarea contaminării unităţii sale medicale cu noul coronavirus: “Încă din luna decembrie, de când a început epidemia în China, am creat circuite speciale în UPU, atât pentru bolnavii cu afecţiuni respiratorii, cât şi pentru ceilalţi bolnavi. De atunci s-au achiziţionat combinezoane, măşti, mănuşi dar şi alte echipamente de protecţie.”

Managerul suspendat de la SUUB cere DSP și Ministerului Sănătății să facă publice rezultatele controalelor derulate la Spitalul Universitar de Urgență București care, susține dr. Nica, i-ar fi favorabile. Dr. Adriana Nica spune că cele două reprezentante ale DSP, aflate în control, au fost supuse unor presiuni continue, iar la un moment dat una dintre ele ar fi izbucnit în plâns.

Solicitată să indice cine a făcut aceste presiuni, Nica a afirmat că este vorba despre o persoană de la Direcția Control din Ministerul Sănătății. “Eu am înţeles, pe surse, că fostul ministru,  dl. dr. Victor Costache, nici n-a vrut să semneze ordinul de suspendare. Că cineva a vrut, probabil că sunt mai mulţi, din spital sau prieteni ai celor din spital, pentru că, făcându-mi atâtea reclamaţii, cred că mai mult s-a mers foarte mult pe dezinformare. De aceea voi apela la instanţa de judecată!”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes