Al doilea transplant de cord din acest an în România, realizat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș

Echipa medicală a Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș a reușit, sâmbătă, efectuarea unui al doilea transplant cardiac în țara noastră, după declanșarea pandemiei de COVID-19.

Beneficiarul noii inimi este un bărbat în vârstă de 60 de ani. Pacientul se afla de 2 ani pe lista de așteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, transplantul fiind singura sa șansă la viață.

Este puţin pentru o ţară ca România, dar ne bucurăm că într-o perioadă în care marea majoritatea eforturilor şi atenţiei este atrasă de pandemia de COVID-19, există timp şi există această dedicaţie a unor echipe pentru a face performanţă. Mă refer nu doar la clinica pe care am onoarea să o conduc, din Târgu Mureş, ci şi la celelalte clinici implicate în activitatea de transplant. Mă refer aici la Institutul Clinic Fundeni, la institutele de specialitate din Cluj Napoca şi Bucureşti (…) În acest moment, pacientul, care este un beneficiar al transplantului, în vârstă de 60 de ani, din Botoşani, şi care a ajuns în cursul serii precedente în clinica noastră, este într-o stare bună, suntem mulţumiţi de evoluţie şi suntem optimişti asupra evoluţiei în continuare”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculare a IUBCvT Târgu Mureș, citat de Agerpres.

Primul transplnat de cord din România, realizat tot în cadrul IBCvT Târgu Mureș, a fost efectuat în data de 28 ianuarie 2021, tot de către echipa coordonată de medicul Horațiu Suciu. Cordul a fost prelevat de un pacient de 42 de ani, intrat în moarte cerebrală în urma unui traumatism craniocerebral. Cel care a primit inima a fost un bărbat de 42 de ani din Sibiu, aflat timp de 2 luni pe lista de așteptare.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea