Alertă europeană! Măști de protecție cu grad mare de filtrare, FFP2, sunt considerate ineficiente

Sistemul european de alertă pentru produsele neconforme a identificat noi probleme în ceea ce privește calitatea măștilor de protecție. Conform RAPEX, modelul de măști KN95-KF94, încadrate în categoria FFP2, nu oferă gradul de protecție ridicat, așa cum ar trebui în mod normal. În realitate, capacitatea lor de filtrare este mai mică de 73%. Aceste măști sunt de producție chinezească.

Sistemul RAPEX a fost notificat de Belgia cu privire la modelul respectiv de măști.

Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură. Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție. Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149”, se arată în alerta RAPEX, citată de Comisia Europeană.

De asemenea, și Luxemburg a notificat RAPEX cu privire la un alt model de măști de protecție considerat ineficient în ceea ce privește filtrarea corespunzătoare a particulelor virale.

În absența unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, se arată în raportul RAPEX.

Sistemul RAPEX este un instrument prin care se realizează un schimb rapid de informații în legătură cu produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea