Alexandru Rafila: “Acesta este vaccinul pe care l-aș alege, dacă aș putea!” Care sunt motivele

Reputatul specialist Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Epidemiologie și reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, s-ar vaccina cu serul AstraZeneca, dacă ar putea să aleagă.

Într-o intervenție la Digi 24, acesta a precizat că dacă ar putea alege între Pfizer, Moderna și AstraZeneca, ar merge pe mâna cercetătorilor de la Oxford. Motivul nu tine de tehnologia folosită în fabricarea vaccinurilor, ci de faptul că Alexandru Rafila a avut, anul trecut, COVID-19, iar în această situație consideră că imunitatea pe care i-o poate oferi vaccinul AstraZeneca este suficientă.

Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu. Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

De altfel, în Franța s-a pus în discuție varianta ca persoanele care au trecut prin boală să primească o singură doză de vaccin, nu două. Reprezentantul României în OMS spune că această variantă este de luat în calcul.

 „Există pe masa guvernului francez o astfel de propunere și vedem dacă va fi acceptată de către OMS și comunitatea științifică și trebuie să ținem cont de toate aceste alegeri disponibile. E clar că toate vaccinurile au trecut prin niște teste foarte riguroase, eficacitatea la Moderna și Pfizer care arată că 95% dintre persoanele vaccinate nu au făcut boala și vaccinul de la AstraZeneca unde au fost ceva mai modeste, în jur de 85%, dar nu la toate categoriile de vârstă, nu au fost incluse persoane cu vârstă foarte înaintată. Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun, dacă se va observa că există diferențe notabile între răspunsurile imune, vor deveni vaccinuri de primă opțiune. Depinde de individ, dar nu asta contează, ci cifrele pe un lot extins de indivizi”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes