ALEXANDRU RAFILA: Ar fi necesară o simulare înainte de începerea noului an școlar

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, susține necesitatea organizării unei simulări înaintea începerii noului an școlar, pentru a se vedea exact cum funcționează măsurile propuse de autorități pentru modul în care se vor desfășura cursurile. Rafila propune ca simularea să aibă loc cu copii în clase, astfel încât ulterior să poată fi luată o decizie definitivă.

 „Cred că cea mai bună idee, pentru o decizie care să fie într-adevăr utilă în prevenirea infecției și pentru a evita alte complicații, ar fi o simulare: cum funcționează o astfel de clasă, să vedem cum se comportă copiii. Putem încerca o zi, două, se pot găsi copii care să fie aduși de părinți, eventual pe bază de voluntariat, și să vedem cum funcționează o astfel de clasă, cum suportă copiii masca timp de 4-5 ore, care sunt elementele care ar putea să apară, pentru că sunt lucruri la care pur și simplu nu ne gândim în acest moment, dar dacă facem o simulare, putem să vedem care sunt punctele slabe, putem să intervenim, să renunțăm, poate, la anumite lucruri pe care le hotărâm acum, pentru că e de preferat să facem lucrurile bine înainte de începerea anului școlar.

Dacă adoptăm un act normativ și constatăm ulterior că anumite prevederi ale lui sunt inaplicabile sau mai puțin aplicabile, cred că va fi o problemă și cred că mai avem doar un foarte scurt răgaz. În aceste săptămâni cât au mai rămas până la începerea școlii, această simulare ar putea să fie făcută deja, ca să se poată lua o decizie care să apere și sănătatea publică, pe de o parte, dar să facă posibilă și desfășurarea corespunzătoare a procesului didactic”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Ministerul Sănătății a propus o serie de măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus odată cu începerea școlii. Măsurile propuse le puteți găsi AICI.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes