Alexandru Rafila, în direct la Medika TV: „Noi avem în momentul de față, 34 de paturi de Mari Arși”

Într-o intervenție la Medika TV, luni seară, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a precizat că în țara noastră există 34 de paturi de Mari Arși. În următorii 2 ani, alte 20 de paturi vor disponibile în mai multe spitale din România. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat cum funcționează cele 34 de paturi pentru Marii Arși, disponibile în acest moment în țara noastră. 24 dintre paturi sunt destinate adulților, iar alte 10 pentru copii. 

„Lumea crede că e vorba doar de nişte paturi fizice pe care le cumperi sau nu le cumperi. Nu e vorba de paturi, e vorba de un întreg sistem şi de o îngrijire de înaltă calificare, or oameni aceştia care sunt înalt calificaţi nu pot aştepta să aibă pacient, trebuie să lucreze, ei lucrează în secţiile de chirurgie plastică şi am o foarte bună colaborare cu Comisia de chirurgie plastică. Trebuie să înţelegem că această activitate care este extraordinară, dar care apare în afara activităţilor curente pe care le desfăşoară aceşti medici… deci este o mobilizare, dar nu poţi să ai în stand by 100 de echipe medicale sau 50 de echipe medicale care aşteaptă să se întâmple o nenorocire, ei trebuie să lucreze în sistemul de sănătate, să ofere serviciile medicale pe care pot să le facă”, a declarat Rafila, la Medika TV. 

Mai mult, ministrul Sănătății a vorbit și despre proiectele ce se desfășoară în spitale din Timișoara, Târgu Mureș și București pentu a crește numărul paturilor destinate Marilor Arși. „În cadrul a trei proiecte pe care le-am pus în aplicare şi se construieşte acolo, la Timişoara, la Târgu Mureş şi la Grigore Alexandrescu, vor mai fi operaţionalizate circa 20 de paturi. E vorba de clădiri individuale care vor găzdui aceste centre pentru pacienţii cu arsuri mari. Durata de execuţie a proiectelor este 26 de luni. La Timişoara a început proiectul de vreo două luni, urmează să înceapă la Grigore Alexandrescu şi spre sfârşitul lunii sau începutul lui octombrie, la Târgu Mureş”, a precizat Rafila.

Mai mult, oficialul a atras atenția cu privire la faptul că aceste proiecte existau demult la Ministerul Sănătății, dar erau blocate. „Marii deontologi care ne pigmentează viaţa de zi cu zi, când au fost la Ministerul Sănătăţii, nu au făcut absolut nimic pentru aceste proiecte. Mi se pare lipsă de moralitate continuată. Trebuie să înţelegem că lucrurile acestea nu pot fi folosite ca şi trambulină politică, dimpotrivă, cred că trebuie solidaritate şi competenţă” a mai spus Alexandru Rafila. 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea