Alexandru Rafila: “Suntem într-o situație limită. Oamenii ar putea fi testați în cabinetele medicilor de familie”

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, se declară îngrijorat de evoluția celui de-al treilea val al pandemiei și crede că în perioada următoare se va depăși capacitatea de terapie intensivă. Sunt deja probleme majore în Capitală și în multe județe, dar numărul cazurilor va continua să crească, a spus Alexandru Rafila la B1 TV.

Evident, ne găsim într-o situaţie limită. Gândiţi-vă la o evoluţie cu o creştere de 20% a mediei în fiecare săptămână, media zilnică mă refer, am avut 4.000, 5.000, 6.000 de cazuri acum şi probabil dacă va mai creşte aşa câteva săptămâni, evident că va fi depăşită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă. Eu vă spun în Bucureşti care e situaţia şi e la limită: avem mulţi pacienţi care ar trebui să fie la ATI la Balş şi nu au unde să meargă”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Specialistul spune că acum, mai mult decât oricând, e nevoie de testare masivă, pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor pozitive. Rafila crede că medicii de familie ar trebui implicați în testare.

Dacă direcţiile de sănătate publică care nu reuşesc să testeze decât un număr mic de persoane şi-ar face treaba şi, în mod evident, n-am mai ajunge la doar zeci de cazuri pe zi testate în unele judeţe, atunci am putea să avem şi o radiografie mai apropiată de adevăr, pe de o parte, şi pe de altă parte şi o identificare activă a focarelor, şi eventual măsuri de sănătate publică sau non-farmacologice care să limiteze extinderea bolii. Noi nu putem să luptăm cu extinderea bolii dacă nu ştim cazurile, iar accesibilitatea la testare este importantă. Am auzit o propunere – sigur, ea poate fi aplicată, să se testeze la farmacii. E foarte bine, dar cred că şi cabinetele medicilor de familie ar putea să constituie un loc unde oamenii să se testeze. Ei se testează acasă pentru că n-au unde să se testeze, să fim serioşi, nu merge nimeni Unitatea de Primiri Urgenţe, la un spital, dacă are o simptomatologie, să spunem, discretă şi atunci lucrurile scapă de sub control”, a mai spus dr. Alexandru Rafila.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea