Algoritmul care poate prezice cancerul pulmonar cu șase ani înainte să apară, cu o acuratețe de 94%

Detectarea precoce a cancerului este crucială pentru creșterea ratei de supraviețuire a pacienților și prevenirea metastazelor sau a răspândirii cancerului în tot organismul. Dar ce se întâmplă dacă medicii nu pot vedea semnele timpurii de cancer care s-au manifestat deja? Se ajunge rapid la situațiile în care nu se mai poate face nimic pentru binele pacientului. Dar o echipă de cercetătorii din Massachusetts a dezvoltat un instrument alimentat de inteligență artificială care identifică semnele cancerului pulmonar cu ani înainte ca un medic să o poată face. Dacă este implementat în medii clinice, instrumentul – numit Sybil – ar putea îmbunătăți considerabil șansele pacienților de a obține rezultate de succes, după diagnostic.

Sybil este un model de inteligență artificială care poate analiza tomografiile pulmonare și poate prezice unde se va forma cancerul în următorii ani. Instrumentul poate prezice cu o acuratețe de la 86% până la 94% dacă o persoană va dezvolta cancer pulmonar într-un interval cuprins între 1-6 ani de la scanare, la persoanele cu sau fără istoric de consum de tutun.

Sybil folosește o singură scanare CT cu iradiere scăzută, fără a necesita informații suplimentare (date clinice, comentarii ale medicului radiolog), pentru a determina dacă există riscul apariției cancerului pulmonar. Acesta analizează imaginea tridimensională, căutând nu numai semne de creștere anormală în plămâni, ci și alte nereguli pe care oamenii de știință nu le înțeleg încă pe deplin, a spus dr. Florian Fintelmann, radiolog la Mass General Cancer Center și unul dintre cercetătorii care lucrează la Sybil.

Este important de știut că, dacă cancerul pulmonar este depistat la timp, rezultatul pe termen lung este semnificativ mai bun. Rata de supraviețuire la cinci ani de la apariție este de aproape 70%, în cazul în care cancerul este identificat precoce, în timp ce, dacă este depistat când este avansat, rata de supraviețuire la cinci ani este de puțin sub 10%”, spune Florian Fintelmann, radiolog la MGCC și coautor al noii lucrări.

Cancerul pulmonar este tipul de cancer cel mai rapid tratabil, atunci când este detectat devreme, a declarat dr. Kim Sandler, profesor asociat de radiologie la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.
Dar detectarea precoce este dificilă, a spus ea. Deoarece plămânii nu pot fi văzuți sau simțiți, singura modalitate de a-i detecta devreme este cu o scanare CT. Până când apar simptomele, inclusiv tuse persistentă sau dificultăți de respirație, cancerul este de obicei avansat și cel mai dificil de tratat.

Co-autorul Lecia V. Sequist, medic oncolog, expert în cancer pulmonar, spune că descoperirile cu Sybil sunt importante “pentru că screeningul pentru cancerul pulmonar nu este folosit la potențialul său maxim în Statele Unite sau la nivel global, iar Sybil ne-ar putea ajuta să umplem acest gol”.

“Următoarea etapă a cercetării va fi testarea Sybil la persoanele cu risc de cancer pulmonar care nu fumează sau care au renunțat la fumat de zeci de ani”, spune Sequist.

Femeile nefumătoare sunt mai susceptibil de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar decât bărbații nefumători. La nivel mondial, peste 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer pulmonar sunt nefumătoare, față de 15-20% dintre bărbați, se arată pe site-ul MIT.
Există, de asemenea, preocupări cu privire la supradiagnosticare, spun specialiștii. Medicii pot supune pacienții la o biopsie potențial inutilă, pentru o neregulă care se poate dovedi benignă.

Sybil nu este încă aprobat de Agenţia americană a produselor alimentare şi medicamentelor pentru utilizare în afara studiilor clinice, dar, dacă va fi aprobat, ar putea juca un rol unic, conform The Frontier Post.

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea