Alzheimer? 10 simptome precoce ale temutei boli

Alzheimer este o boală a creierului care provoacă pierderea lentă a memoriei, a gândirii și a abilităților de raționament. Există 10 simptome precoce ale acestei boli, simptome care nu ar trebui ignorate, dacă le observi adesea la tine sau la cei din jur.

1. Pierderea memoriei cu privire la evenimente de zi cu zi

Unul dintre cele mai comune semne ale bolii Alzheimer, în special în stadiul incipient, este uitarea informațiilor aflate recent. Altele includ uitarea de date sau de evenimente importante și se manifestă prin repetarea acelorași întrebări și prin nevoia imperioasă de folosire a unor suporturi de memorie (de exemplu, note de memento sau dispozitive electronice) pentru lucrurile altădată simplu de efectuat.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Uitarea de nume sau de întâlniri programate.

2. Dificultăți în planificarea sau rezolvarea problemelor
Unele persoane care se confruntă cu Alzheimer pot experimenta modificări în capacitatea lor de a dezvolta și urma un plan sau de a lucra cu numerele. Ei pot avea probleme în a urmări o rețetă familiară sau a ține evidența facturilor lunare. De asemenea, se pot observa dificultăți de concentrare și durată prelungită în a face lucruri care altădată păreau mult mai simple.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Erori ocazionale la gestionarea finanțelor sau a facturilor casnice.

3. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor familiare
Persoanele cu Alzheimer întâmpină adesea greutăți în a-și îndeplini îndeplini sarcinile zilnice. Uneori, pot avea probleme cu rememorarea drumului către o locație familiară, cu organizarea listei de cumpărături sau cu amintirea regulilor unui joc preferat.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Nevoie ocazională de ajutor pentru a utiliza setările cuptorului cu microunde sau pentru a înregistra o emisiune TV.

4. Confuzie cu privire la timp sau spațiu
Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot pierde evidența datelor, a anotimpurilor și a trecerii timpului. Ei pot avea probleme în a înțelege ceva, dacă nu se întâmplă imediat. Uneori, pot chiar uita unde sunt sau cum au ajuns acolo.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Confuzie temporară în privința zilei săptămânii.

5. Dificultăți de înțelegere a imaginilor vizuale și a relațiilor spațiale
Pentru unii oameni, a avea probleme de vedere este un semn al bolii Alzheimer. Acest lucru poate duce la dificultăți de echilibru sau la probleme de citire. De asemenea, aceștia pot avea probleme în a judeca distanța și în a determina culoarea sau contrastul, lucru ce poate provoca probleme cu șofatul.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Modificări ale vederii legate chiar de cataractă.

6. Probleme noi cu cuvintele, în vorbire sau scris
Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot avea probleme în a urmări sau a se alătura unei conversații. Se pot opri în mijlocul unei conversații și nu au idee cum să continue sau se pot repeta. Acestea pot avea probleme cu vocabularul, pot avea dificultăți în a numi un obiect familiar sau pot folosi un nume greșit.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Deseori, întâmpină probleme în a găsi cuvântul potrivit.

7. Plasarea greșită a lucrurilor și pierderea capacității de aminire cu privire la acest fapt 
O persoană care trăiește cu boala Alzheimer poate pune lucrurile în locuri neobișnuite. Aceasta poate pierde lucruri și nu își poate aminti unde le-au pus. Din păcate, acest simptom poate duce, pe nedrept, la acuze de furt.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Amplasarea greșită a lucrurilor din când în când și reluarea pașilor, pentru a le găsi.

8. Rațiune scăzută sau slabă
Cei care suferă de Alzheimer pot experimenta schimbări în judecată sau în luarea deciziilor. De exemplu, pot folosi o rațiune slabă atunci când au de-a face cu bani sau pot să acorde mai puțină atenție îngrijirii sau păstrării finanțelor.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Neglijarea schimbării uleiului din mașină.

9. Retragerea de la muncă sau activități sociale
O persoană care trăiește cu boala Alzheimer poate experimenta modificări în capacitatea de a ține sau de a urmări o conversație. Ca urmare, aceasta se poate retrage din hobby-uri, activități sociale sau alte angajamente care altădată ocupau mare parte din timp.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Neinteres față de obligațiile familiale sau sociale.

10. Schimbări de dispoziție și de personalitate
Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot experimenta schimbări de dispoziție și personalitate. Pot deveni confuze, suspicioase, deprimate, fricoase sau anxioase. Se pot supăra cu ușurință acasă, cu prietenii sau când ies din zona lor de confort.
Schimbare vizibilă, în viața de zi cu zi?
Apariția unor moduri foarte specifice de a face lucrurile; iritabilitate, atunci când o rutină este perturbată.

Detectarea timpurie contează.
Dacă observi, la tine sau la alte persoane, unul sau mai multe simptome menționate mai sus, trebuie să știi că acestea sunt probleme semnificative de sănătate care ar trebui evaluate de un medic.

Sursa

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea