Ambulanță care transporta organe pentru un transplant, implicată într-un accident! Cursă contracronometru pentru salvarea unei vieți

Transplant cu peripeții în România, în acest week-end, după ce ambulanța care transporta ficatul prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în cazul căruia familia și-a dat acordul ca organele e sale să salveze alte vieți, a fost implicată într-un accident de circulație.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, totul a început cu prelevarea, care a avut loc la Cluj-Napoca, misiune îndeplinită cu succes de echipele medicale implicate. De acolo, ficatul și rinichii au fost preluate pentru a fi transportate în vederea transplantului.

“Drumul de la donator la receptor este unul lung, chiar dacă trebuie realizat într-un timp foarte scurt. Una din aceste verigi este transportul echipei medicale şi a organului prelevat către centrul de transplant, etapă care depinde de condiţiile logistice disponibile în România, precum şi de cele meteo. Pentru acţiunea de coordonare de la Oradea, echipa de prelevare ficat a fost transportată cu o ambulanţă a SJA Bihor către Aeroportul din Cluj Napoca, de unde exista posibilitatea unui transfer cu avionul către Bucureşti – soluţia cea mai rapidă pentru ca organul să fie eligibil pentru transplant.

În dreptul localităţii Floreşti, ambulanţa care transporta echipa medicală şi organul prelevat (ficat) a fost implicată într-un accident rutier care, din fericire, nu s-a soldat cu victime.

Pentru că ambulanţa a rămas la locul accidentului, echipa medicală a fost preluată de un echipaj al Poliţiei Floreşti şi transportată în siguranţă şi cu rapiditate la Aeroportul din Cluj Napoca, astfel încât intervenția de transplant hepatic a putut fi realizată cu succes”,  se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

Potrivit ANT, intervenția de transplant hepatic s-a realizat la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni. Ficatul a ajuns la o pacientă a cărei unică şansă de supraviețuire era să primească un ficat nou. În ceea ce privește rinichii prelevați, aceștia au ajuns la un bărbat, intervenția de transplant renal fiind realizată la ICUTR Cluj Napoca.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea