Analizele de sânge și urină pot spune multe despre ceea ce mâncăm

Markerii biologici din sânge și urină pot demonstra apetitul oamenilor pentru alimentele ultraprocesate. Acest studiu deschide noi perspective în ceea ce privește evaluarea bolilor cronice și personaizarea recomandărilor nutriționale.

Alimentele ultraprorcesate sunt strâns legate de apariția unor boli cronice precum obezitatea sau diabetul de tip 2. Prezența în organism a acestor alimente poate fi acum mult mai ușor detectată.

Anumite molecule ce pot fi descoperite prin analize de sânge și de urină arată câtă energie provine de la alimentele ultraprocesate, care alcătuiesc aproape 60% din regimul tipic al populației din Statele Unite ale Americii.

„Suntem bucuroși că am putut descoperi markeri biologici care să arate un consum ridicat sau scăzut de alimente procesate și ultraprocesate, despre care cu toții știm că sunt asociate bolilor cronice” susține dr. Erikka Loftfield, cercetătoare în cadrul Institutului Național de Cancer din SUA, autor principal al studiului ce a permis această descoperire.

Alimentele ultraprocesate, precum ceralele dulci, băuturile carbogazoase, chipsurile sau pizza congelată sunt obținute printr-un intens procedeu de procesare industrială, fiind adăugate ingrediente precum coloranți, aditivi sau conservanți ce nu sunt utilizate în bucătăriile tradiționale.

Categorii: Exclusiv
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea