Anthony Fauci avertizează: vaccinul nu ne scapă de mască și distanțare

Cel mai cunoscut expert în boli infecțioase din Statele Unite ale Americii, Anthony Fauci, avertizează că apariția unui vaccin anti-covid nu va însemna neapărat sfârșitul pandemiei, iar oamenii vor trebui în continuare să poarte mască și să păstreze distanța socială.

Declarația sa a venit în contextul în care compania farmaceutică Moderna a anunțat că vaccinul anti-covid pe care îl dezvoltă are o eficacitate de peste 94%.

În mod evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteţi simţi mult mai în siguranţă că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat. Deşi pentru populaţie în general vaccinul poate avea o eficacitate de 95%, nu se poate şti cât de eficace este la nivel personal. Chiar şi la ratele de succes respective, aproximativ 5%-10% dintre persoanele imunizate ar putea să ia virusul”, a declarat Anthony Fauci la CNN.

Expertul a precizat că inclusiv după ce se va trece la imunizarea masivă a populației, oamenii vor trebui să respecte măsurile universal adoptate în toate țările lumii, respectiv purtarea măştii, menţinerea distanţării sociale, evitarea aglomeraţiei, spălarea frecventă a mâinilor.

Fauci a spus că el însuși nu va renunța la măsurile pe care le susține de la începutul pandemiei, nici după ce se va vaccina.

Dar nu va fi ca şi cum vom opri pandemia apăsând pe un buton şi vom reveni la normal în totalitate. Va fi o revenire treptată la normalitate, pe măsură ce vor trece săptămânile şi lunile, pe parcursul anului 2021”, a mai spus Fauci.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea