Anunțul făcut de Alexandru Rafila: „Vaccinarea antigripală e importantă anul acesta”

După aproape 3 ani în care am reușit să ținem la distanță virusurile gripale, prin măsurile luate împotriva noului coronavirus, în acest sezon rece se pare că ne vom confrunta cu o avalanșă de cazuri de gripă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că vaccinarea antigripală este singura metodă prin care putem împiedica îmbolnăvirile.

Ministrul Sănătății susține faptul că situația la noi în țară ar putea fi îngrijorătoare dacă vor apărea combinații între virusurile gripale aflate în circulație și SARS-coV-2. „Ceea ce poate să ne pună în dificultate este continuarea evoluției SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal, care este posibil să circule anul acesta mai intens. Avem exemplu emisferei sudice,. iarna care s-a tocmai încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri decât în anii trecuți” a precizat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a explicat necesitatea vaccinării antigripale, mai ales în cazul persoanelor aflate la risc. „Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate împotriva SARS-Cov-2, iar după 2, 3 ani în care nu au mai circulat vă dați seama că imunitatea oamenilor e ceva mică, interesul pentru vaccinare antigripală a scăzut. Eu sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor la risc, iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit. Se dezvoltă un interes pentru vaccinare în zona care nu e inclusă în program, iar lucrul acesta trebuie încurajat” a precizat ministrul.

Pentru sezonul rece 2022 – 2023, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pe care le-a distribuit către Direcțiile de Sănătate Publică din întreaga țară.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea