Aparat de 120 de mii de euro la un spital din Iași. Poate depista hepatita în doar 10 minute

Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva”, din Iași a achiziționat un aparat performant care poate descoperi hepatitele B, C și D și ciroza hepatică în doar 10 minute.

FibroScan a fost cumpărat de Consiliul Județean și a costat 120.000 de euro.

Diagnosticarea hepatitei cu ajutorul analizelor uzuale durează câteva zile sau săptămâni, timp prețios pentru pacienții care au nevoie de tratament cât de repede posibil. Pe lista de așteptare pentru noul aparat sunt deja 30 de pacienți, iar medicii se așteaptă ca numărul să crească la 300.

FibroScan este un dispozitiv ultramodern neinvaziv pentru determinarea gradului de fibroză și stadializarea hepatopatiei. Această tehnică de diagnostic este  recent introdusa și permite cuantificarea fibrozei hepatice pe baza analizei deplasării unei unde elastice de șoc care se propagă în țesutul hepatic. Rezultatul este imediat.

Procedura poate fi efectuată ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament.

Principiul de funcționare al aparatului are la bază rezultatul studiilor histologice : cu cât ficatul este mai dur, cu atât gradul fibrozei este mai ridicat.

Elasticitatea ficatului poate fi utilizată pentru evaluarea stadiului fibrozei. Pentru a o determina, aparatul emite o undă de șoc plecând de la peretele toracic și măsoară viteza acestuia cu ajutorul unui fascicul de ultrasunete.

Investițiile nu se opresc însă aici. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a probat un robot pentru dezinfecția eficientă a saloanelor și urmează să fie îl achiziționeze.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes