APELUL SPECIALIȘTILOR LA RESPONSABILITATE CIVICĂ: “Avem datoria să îi atenționăm pe cei din jur care nu respectă regulile”

Specialiștii sunt tot mai îngrijorați din cauza numărului crescut de cazuri noi de infecții cu SARS-CoV2, chiar dacă se așteptau la aceste creșteri.

Evoluția cazurilor, cu două recorduri negative înregistrate unul după altul, îi determină însă pe specialiști să schimbe strategia și să adopte un alt mesaj pentru populație.

Dacă până acum medicii făceau apel la respectarea regulilor, de data aceasta specialiștii mizează pe ajutorul populației pentru a determina schimbări în comportamentul celor care nu respectă regulile de protecție – distanțare socială, mască de protecție, spălat  pe mâini.

“Pe lângă responsabilitatea individuală, adică fiecare trebuie să avem conștiința faptului că participăm activ la scăderea acestui risc, mai există și conștiința civică”, a spus, la Medika TV, prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Specialistul vorbește despre necesitatea ca fiecare persoană responsabilă să ia atitudine atunci când vede în jur persoane care nu respectă regulile.

“Au apărut frecvent în ultimele zile imagini cu ce se întâmplă pe litoral sau în mijloacele de transport în comun. Imaginile arată că o parte din populație s-a adaptat, se supune acestor reguli care sunt de bun-simț, dar există și o parte din populație care nu respectă aceste reguli. Nu trebuie să așteptăm să vină poliția sau ca aceste lucruri să se regleze într-un mod punitiv. E un risc potențial pentru toată populația, inclusiv pentru mine sau pentru dumneavoastră, care respectăm aceste reguli. Avem datoria să corectăm, să-i atenționăm pe cei din jur care nu respectă aceste reguli. Cu diplomație, cu răbdare, ca să fie o voință comună și să fie o acțiune comună, pentru că altfel nu vom face nimic”, a transmis prof. dr. Doina Azoicăi.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea