Apelurile medicilor: pregătiți sistemul sanitar pentru ce va urma!

Se înmulțesc apelurile medicilor români pentru pregătirea sistemului sanitar în vederea gestionării situațiilor care vor apărea în scenariul 3 al crizei coronavirusului în România. După decretarea stării de urgență și după depășirea pragului de 100 de îmbolnăviri, medicii preconizează un efort uriaș la care va fi supus întreg sistemul sanitar. În această perspectivă, Alianța Medicilor lansează un apel în șapte puncte și avertizează că, în absența unor măsuri imediate și coerente, România se poate trezi în fața unui dezastru umanitar.

Alianța Medicilor avertizează, totodată, că trebuie achiziționate urgent sute de mii de teste și ”organizate locuri de testare din mașină și la domiciliile tuturor persoanelro răcite. Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început.”

Ce cer medicii

1) Asigurați fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulanțe, cabinete de familie – pe perioada crizei.

2) Asigurați măști și costume de protecție pentru tot personalul medical.

3) Angajarea în regim de urgență de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale să își suplimenteze schema de personal, identificarea de spații de cazare pentru medicii din afara localității, hoteluri etc.

4) Pregătirea spitalelor existente. Identificarea de spații de expansiune și pregătirea lor pentru găzduirea de pacienți – policlinici și alte stabilimente medicale, în primul rând.

5) Construirea urgentă de spitale temporare lângă spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme ușoare de coronavirus .

6) Achiziția în regim de urgență de echipamente medicale, cumpărarea tuturor stocurilor distribuitorilor din România și tot ce se mai poate aduce din străinatate – ventilatoare, paturi, substanțe, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.

7) Trimiterea de epidemiologi de cître Ministerul Sănătății în fiecare spital care să preia temporar managementul și să le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes