„Ascultă-ți tusea”, campanie de prevenire a cancerului pulmonar. România, țara europeană în care această boală are o incidență crescută

Reprezentanții a 7 forumuri medicale au lansat o campanie națională privind prevenirea cancerului pulmonar, în rândul publicului general. Campania a fost generată din cauza faptului că românii se prezintă tardiv la medic, țara noastră fiind pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește rata scăzută de diagnostic a cancerului bronho-pulmonar.

Societatea Română de Pneumologie (SRP), alături de Societatea Română de Radioterapie (SRR), Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au lasant campania națională „Ascultă-ți tusea” cu scopul de a-i face pe români să fie mult mai conștineți în ceea ce privește riscurile și prevenția cancerului pulmonar.

În România, cancerul de plămân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, respectiv a patra cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. Cu toate acestea, sub rezerva diagnosticării precoce, ratele de supraviețuire se pot dubla.

Pandemia a generat un număr în creștere de cazuri depistate tardiv, vârsta la care tinerii se apucă de fumat a scăzut, numărul de fumători pasivi a crescut. Așadar, ne alăturăm acestui demers deosebit pentru că există o nevoie majoră de informare corectă și coerentă a publicului general.”, explică Prof. Dr. Roxana Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie, într-un comunicat de presă al campaniei.

Deși ratele de supraviețuire în cancer se îmbunătățesc, România se situează, în continuare, cu mult sub media Europeană (15%), figurând cu o rată de supraviețuire de 11%

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes