Avertisment: Dacă relaxarea restricțiilor nu va avea loc în etape, riscul unei explozii de noi cazuri de COVID-19 ar putea să apară în doar câteva zile

După cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, din 15 mai românii ar putea ieși din casă fără să mai fie nevoiți să completeze declarații pe proprie răspundere. Asta nu înseamnă însă o relaxare a restricțiilor. Autoritățile anunță o restricție etapizată, în funcție de contextul epidemiologic.

Specialiștii avertizează că măsurile de distanțare socială trebuie menținute și mai ales respectate, în caz contrar putându-se ajunge la o nouă explozie de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase la Spitalul Militar Central a vorbit, la Medika TV, despre contextul epidemiologic care poate determina relaxarea restricțiilor.

În condițiile în care autoritățile vor relaxa aceste măsuri de distanțare socială, ne bazăm foarte mult pe maturitatea și responsabilitatea cetățenilor. Dacă oamenii nu înțeleg să respecte aceste măsuri, ne vom trezi în cel puțin 7-10 zile cu o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem un aspect: toate aceste măsuri de distanțare socială nu au ca obiectiv eradicarea infecției virale, ci aplatizarea curbei și reducerea circulației virusului. Virusul rămâne în circulație, iar nerespectarea măsurilor nu va face decât ca infecția să se răspândească. E păcat să se piardă ce am obținut până în acest moment, mai ales că eu consider că acesta este momentul oportun.  Se apropie sezonul cald și sperăm să vedem până pe data de 15 mai o scădere progresivă numărului de cazuri. Scăderea numărului de cazuri e o condiție esențială pentru aplicarea măsurilor de relaxare”,  a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Reputatul medic infecționist a mai precizat că, pentru relaxarea măsurilor, este important și ca transmiterea virusului să aibă loc în mod controlat, anchetele epidemiologice să fie clare și focarele izolate, în așa fel încât să fie limitată.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea