Vârsta persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale este într-o continuă scădere. Nu ține au fost cazurile în care tineri sub 35 de ani au suferit un AVC. Avertismentul public a fost lansat de medicul neurolog Cristina Luchian, din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
La unitatea medicală din Botoșani, în 2024, au fost înregistrate 700 de cazuri de AVC, fie ischemic, fie hemoragic. Creșterea alarmantă a cazurilor este generată de stilul de viață tot mai nesănătos.
„Cea mai tânără pacientă înregistrată zilele trecute are 35 de ani. A avut un accident vascular cerebral hemoragic. Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant…mult stres” a explicat medicul Cristina Luchian, în cadrul unei conferințe de presă.
Diagnosticat în primele ore de la instalarea simptomelor, efectele accidentului vascular cerebral pot fi reversibile pentru pacient prin tromboliza venoasă. Este vorba despre o soluție injectată în organism care are rolul de a „topi„ cheagurile de sânge din cauza cărora apare AVC-ul.
Din păcate, numărul persoanelor care ajung la spital în câteva ore de la debutul simptomelor – specialiștii susțin că în maximum 3 ore – este însă mic.
„Majoritatea oamenilor ajung târziu la medic. Ori nu realizeazpă, ori spun că mai stau puțin în speranța că le va trece. Dar orice minut pierdut înseamnă un pericol pentru viață” mai spune dr. Cristina Luchian.