Avertismentul Ministerului Sănătății: „Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic”

Tensiunile din Ucraina și riscul tot mai mare cu privire la posibilitatea unui atac nuclear, i-au făcut pe mulți cetățeni să ia în calcul achiziția de iodură de potasiu, medicament ce are efecte de a bloca asimilarea iodului radioactiv la nivelul glandei tirodie, potrivit prospectului acestui tratament. Ministerul Sănătății din România informează cu privire la faptul că acest mendicament nu se poate administra profilactic deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, oficialii Ministerului Sănătății explică în ce mod poate fi administrată iodura de potasiu: „În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății a dat asigurări că populația României va putea primi acest medicament în caz de nevoie: „în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

Pe fondul incendiului provocat la centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, Agenția Națională pentru Protecția Mediului susțin că s-au semnalat creșteri ale radioactivității mediului: „În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, Ucraina, monitorizarea permanentă derulată până la acest moment de către Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), coodonată de Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a semnalat creșteri ale radioactivității mediului. Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes