Avertismentul parlamentarilor PSD: „Medicina de familie, în pragul colapsului

Situaţia critică în care se regăseşte şi ţara noastră, referitor la deficitul acut de medici şi personal auxiliar, raportat la necesitatea acoperirii întreg teritoriului naţional, se agravează nu doar în Europa de Est, ci şi la nivelul statelor vestice. Este semnalul de alarmă tras de deputatul social-democrat Florian Claudiu Neaga.

Parlamentarul PSD susține faptul că la acest moment există 450 de localități în România fără medici de familie: „În ceea ce priveşte ţara noastră, România resimte o criză acută de medici de familie. În prezent, nu mai puţin de 450 de localităţi nu beneficiază de serviciile unor medici de famile. În acelaşi timp, statele vestice au demarat o amplă campanie de recrutare de personal medical, fapt ce agravează şi mai mult situaţia din statele Europei de Est, precum şi din România”.

Potrivit Colegiului Medicilor, doar 2,2% din totalul medicilor de familie au sub 35 de ani, ceea ce ne expune unui risc major ce va genera o incapacitate a deservirii acestor servicii medicale în maxim 10 ani. În acest sens, Colegiul Medicilor a solicitat suplimentarea de urgenţă a numărului de locuri la rezidenţiat pentru Medicina de familie, în 2022 fiind disponibile doar 321 de locuri pentru concurs. Această măsură este necesară având în vedere faptul că în doar 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Deputatul Florin Claudiu Neaga susține faptul că cele mai dezavantajate zone în ceea ce privește lipsa medicilor rămân cele rurale. „În ciuda tuturor investiţiilor realizate, a facilităţilor nou construite sau modernizate, comunităţile cele mai afectate de această „deşertificare medicală” rămân în continuare cele amplasate în zonele rurale. În prezent, aproape 7 milioane de francezi nu au acces la un medic generalist care să consulte pacienţii, iar 30% din populaţia ţării trăieşte în regiuni care se confruntă cu o lipsă acută de medici” a declarat deputatul Florian Claudiu Neaga.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea