Avertismentul pneumologilor în legătură cu Evali, afecțiunea nouă provocată de țigara electronică

Lumea medicală și cea științifică sunt în alertă din cauza unei noi afecțiuni care are legătură exclusiv cu utilizarea țigărilor electronice. Evali, așa cum a fost numită afecțiunea în SUA, unde s-au semnalat cele mai multe cazuri, se manifestă prin crize care debutează brusc cu simptome precum tahicardia, febra, tahipnee (accelerarea ritmului respirației) și hipoximie (scăderea nivelului de oxigen în sânge).

Crizele provoacă ”o senzație iminentă de moarte” a explicat, la Medika Special, dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog. Multe dintre cazurile semnalate în America au fost tratate în ATI, pacienții având nevoie să fie intubați. În România, nu există statistici care să arate dacă au existat sau nu pacienți cu simptomatologia specifică Evali, dar specialiștii spun că semnalele care vin de peste ocean trebuie tratate cu îngrijorare.

”Această boală este un semnal de alarmă pentru noi toți, semnalul este acela că țigara electronică nu este lipsită de pericole…Eu ca doctor nu știu cu precizie care sunt efectele inhalării unei substanțe uleioase cum este cea utilizată pentru vaping. Nu pot să știu care sunt leziunile pulmonare produse de inhalarea acestor arome pentru că noi nu avem patologie.” a subliniat dr. Magdalena Ciobanu.

Chiar dacă în România nu sunt consemnate cazuri de Evali, specialiștii avertizează că ”nu exstă un produs pe care să-l inhalezi –în afară de aerul curat-și care să nu afecteze plămânul. Nu vezi imediat asta! Țigările electronice nu produc aceeași cantitate de substanțe toxice și nici toate substanțele toxice din țigările din tutun, dar s-a constatat că, în cazul țigărilor încălzite, se elimină în aer substanțe toxice care nu se regăsesc în cazul fumatului produselor din tutun.”

Legislația privind protejarea consumatorului de astfel de produse este deficitară în România. De pildă, minorilor le este interzis să cumpere țigări, dar în privința țigărilor electronice nu au nicio interdicție.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes