Avertismentul profesorului Alexandru Rafila: „În perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri”

Specialiștii români atrag atenția că în perioada următoare România se poate confrunta cu noi creșteri ale cazurilor de COVID-19, în urma deschiderii școlilor. Ipoteza pare să fie adevărată, având în vedere că după fiecare măsură de relaxare adoptată au fost constatate creșteri ale cazurilor de îmbolnăvire.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a explicat la Medika TV că, la nivel mondial, redeschiderea școlilor a avut ca efect creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19: „În perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri pentru că asta s-a întâmplat peste tot în lume după reînceperea activităților școlare și vreau să vă spun că, din punct de vedere istoric, la fel s-a întâmplat și în cazul altor pandemii înregistrate în trecut, inclusiv în anul 2009, când a fost pandemia de gripă AH1N1”.

Marea problemă o reprezintă faptul că această creștere ar putea genera și o creștere a cazurilor de îmbolnăvire în rândul persoanelor la risc.

Nu mă îngrijorează creșterea numărului de cazuri la elevi, ci mă îngrijorează faptul că într-un interval de timp putem să asistăm la o creștere a numărului de cazuri în rândul persoanelor vulnerabile care vin în contact cu copiii”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Mai mult decât atât, o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 va pune o presiune și mai mare pe sistemul medical din țara noastră. Toată atenția specialiștilor se îndreaptă către secțiile ATI, acolo unde numărul de paturi este foarte mic. În lipsa capacității de tratare în terapie intensivă, numărul de decese înregistrat zilnic va crește, sunt de părere experții. „Dacă va fi o dublare a numărului de cazuri peste 2 săptămâni, atunci avem o problemă serioasă de sănătate publică și cu siguranță trebuie gândită o altă strategie.O dublare a numărului de cazuri poate să ducă și la blocarea secțiilor de ATI , iar în această situație va crește și incidența deceselor”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

În ultimele 24 de ore, în România, au fost înregistrate 1111 noi cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea