AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR BRITANICI: Coronavirusul ar putea declanșa diabetul la persoanele sănătoase

Specialiști britanici de la King’s College din Londra susțin că, potrivit celor mai noi observații, COVID-19 poate declanșa debutul diabetului la persoanele sănătoase și poate provoca, de asemenea, complicații severe ale diabetului preexistent.

O scrisoare publicată în New England Journal of Medicine și semnată de un grup internațional format din 17 experți în domeniul diabetului, implicați în proiectul CoviDiab Registry, o inițiativă de cercetare internațională, anunță înființarea unui Registru global de noi cazuri de diabet la pacienții cu COVID-19.

Registrul își propune să înțeleagă întinderea și caracteristicile manifestărilor diabetului la pacienții cu COVID-19 și cele mai bune strategii pentru tratamentul și monitorizarea pacienților afectați, în timpul și după pandemie.

Observațiile clinice de până acum arată o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet. Pe de o parte, diabetul este asociat cu un risc crescut de gravitate COVID-19 și mortalitate. Între 20 și 30% dintre pacienții care au murit cu COVID-19 au fost raportați să aibă diabet. Pe de altă parte, la persoanele cu COVID-19 s-au observat debutul diabetului și complicații metabolice atipice ale diabetului preexistent.

Încă nu se știe cum SARS-CoV2  afectează diabetul. Cercetările anterioare au arătat că ACE-2, proteina care se leagă de SARS-CoV2, care permite virusului să intre în celulele umane, nu se găsește numai în plămâni, ci și în organe și țesuturi implicate în metabolismul glucozei, cum ar fi pancreasul, intestinul subțire, țesutul adipos, ficatul și rinichiul. Cercetătorii consideră că virusul poate provoca disfuncții multiple și complexe ale metabolismului glucozei. De asemenea, se știe de mulți ani că infecțiile virale pot precipita diabetul de tip 1

Francesco Rubino, profesor de chirurgie metabolică la King’s College London a declarat: „Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice. Mecanismul exact prin care virusul influențează metabolismul glucozei este încă neclar și nu știm dacă manifestarea acută a diabetului la acești pacienți reprezintă tipul clasic 1, tip 2 sau posibil un nou formă de diabet “.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea