Avertismentul specialistului: “Nu vom atinge în acest an ținta de 10 milioane de persoane vaccinate”

Relaxările au venit prea devreme și au dus la o scădere considerabilă a numărului de persoane care se vaccinează împotriva COVID-19. Iar ritmul vaccinărilor va fi scăzut în continuare, avertizează specialiștii.

Reputatul cercetător în epidemiologie Octavian Jurma avertizează că pragul de 10 milioane de persoane vaccinate, despre care autoritățile au spus că speră să fie atins până în toamnă, nu va fi atins decât anul viitor. Iar asta cu condiția ca ritmul vaccinărilor să se mențină la nivelul actual și să nu scadă și mai mult.

Din păcate, azi ritmul mediu de vaccinare cu prima doză a scăzut atât de mult încât nu vom atinge în acest an ținta de 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză. Acest prag poate fi atins, dacă ritmul actual de vaccinare se menține constant, doar în 7 ianuarie 2022. Relaxarea inhibă vaccinarea. Ținta de 5 milioane, care era propusă pentru 1 iunie, este mai degrabă simbolică și va fi atinsă abia la finalul lunii iunie. Adevărata miză este atingerea în timp util, înainte de începerea școlii în toamnă, a pragului de 10 milioane de persoane vaccinate. Acest nivel de protecție este minim necesar pentru evitarea unui nou val de infectări și decese în toamnă”,  a spus dr. Octavian Jurma la Medika TV.

Acesta a mai precizat că pentru cel puțin două luni numărul infectărilor se va menține relativ scăzut.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea