Avertismentul specialistului Virgil Musta: HAOSUL din vămi ar putea fi plătit scump în cel mult două săptămâni

De când România a ieșit din starea de urgență, la punctele de trecere a frontierei din vestul țării este în fiecare zi aglomerat. Mii de oameni s-au înghesuit în ultimele zile să intre în țară, fără să respecte măsurile de distanțare socială, iar unii chiar fără să aibă măști de protecție.

Afluxul românilor a crescut odată cu intrarea în starea de alertă pentru că, indiferent de zona din care vin, nu mai intră în carantină, cum s-a întâmplat pe perioada stării de urgență cu persoanele venite din zonele roșii. Acum, cei care intră în țară merg în autoizolare la domiciliu, iar carantina se impune doar dacă nu vor să stea cu familiile sau dacă nu respectă măsurile de autoizolare.

Într-o intervenție la Medika TV, dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, a avertizat că aglomerația din vămi ar putea avea drept consecință un noul val de infectări, care se va vedea într-o săptămână-două.

“Este un risc cu aceste persoane. Noi nu știm dacă ele sunt infectate sau nu. Eu sper însă că statul reușește să managerieze aceste cazuri în așa fel încât să nu creeze o problemă. Ei au obligația să se autoizoleze la domiciliu. Probabil că instituțiile statului vor veghea dacă respectă sau nu această legislație. Sper că se vor lua măsurile necesare ca să nu avem probleme”, a spus, la Medika TV, medicul Virgil Musta.

Reputatul specialist  din Timișoara a explicat că nerespectarea măsurilor impuse, după relaxarea din 15 mai, poate avea aceleași consecințe.

Continuăm un comportament care să nu respecte regulile instituite și fiecare să hotărască după bunul lui plac care reguli trebuie respectate și care nu, iar asta o să ne coste. Din păcate această boală este ușor înșelătoare, nu ne costă imediat în ziua următoare sau peste două zile, ci peste o săptămână-două săptămâni,  când s-ar putea ca epidemia deja să se dezvolte,  numărul de cazuri să crească și să ne trezim într-o situație dificilă și delicată. De aceea fac un nou apel celor care poate consideră că pandemia s-a terminat și că nu sunt importante aceste reguli. Sunt foarte, foarte importante a le menține și a le respecta. În plus, cred că e nevoie din nou de solidaritate socială. Poate unii consideră că dacă se îmbolnăvesc nu vor face o formă severă, ceea ce e greșit, că nu se știe niciodată ce formă faci. Dar persoanele din categoriile de risc cu siguranță vor face forme severe, cu evoluție posibil spre deces, și nu putem să nu ne pese de acest lucru”, a mai adăugat specialistul infecționist Virgil Musta.  

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea