Avertismentul unui expert român: am putea ajunge să avem din nou restricții

Mai multe țări au anunțat deja o serie de restricții, pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19. Israelul și Marea Britanie sunt doar două dintre țările afectate, unde s-a decis deja ori urmează să se ia o decizie cu privire la măsuri de restricție.

La fel s-ar putea întâmpla și în cazul României, avertizează Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Iowa în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică.

Într-un interviu acordat G4media, prof. universitar Cherecheș spune că numărul cazurilor de coronavirus va crește și mai mult în perioada următoare și că nu este exclus ca după alegeri să asistăm și la primele restricții.

 „În toate țările unde a început școala a crescut numărul de cazuri și rata de infecții, e logic. Numărul crește cu interacțiunea socială dintre oameni. Să nu uităm că acum avem vreme bună, dar vin și ploile de toamnă, iar atunci oamenii vor sta și mai mult în spații închise, pentru a se adăposti. E la fel ca și în cazul gripei, unde nu există nici o legătură cu temperatura scăzută, ci cu faptul că se stă mai mult în proximitate, oamenii respirând unii peste alții. Avem și redeschiderea restaurantelor, care va duce, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri.  Sectorul Horeca a fost lovit în plin, dar soluția nu era redeschiderea restaurantelor, ci un sistem de sprijin economic pentru restaurante. Acolo ai nevoie de un flux mare de oameni. Dacă ai restaurantul la jumătate, nu ești pe zero, ci pe minus. Aș fi curios să văd niște date economice exacte ale unor operatori. Nu s-a făcut nimic coerent. Toate măsurile care s-au luat pre-alegeri sunt măsuri de ordin popular, pentru a nu afecta intenția de vot. E o regulă valabilă în toate statele unde au fost alegeri sau sunt alegeri. După alegeri mă aștept să ajungem la măsuri de izolare. Brusc, își vor da seama cei care conduc și gestionează această criză, că avem probleme, că au crescut foarte mult cazurile. Este bine, măcar, că există o abordare regională, logică, să nu închidem toată țara, ci doar zonele cu probleme. În unele părți lumea respectă reguli, în alte părți oamenii nu poartă mască nici în spațiile închise”, a declarat pentru g4media.ro specialistul român.

El este de părere că România va atinge în următoarele luni noi recorduri negative în ceea ce privește numărul de infecții cu noul coronavirus.

Cum am spus, cazurile vor continua să crească. Putem crește la nesfârșit fără măsuri, nu există nici o limită la modul în care se răspândește acest virus. Una dintre cele mai potrivite măsuri ar fi amendarea acelor persoane care nu poartă masca în spațiile închise, în zonele aglomerate și așa mai departe. Îmi pare rău să o spun, dar fără constrângere nu funcționăm ca oameni. Nu se dă nici o amendă acum. E la fel ca la purtarea centurii de siguranță. Sigur, unii cetățeni o poartă că sunt responsabili atunci când se urcă la volan, dar cei mai mulți o poartă de frica amenzii.  Poliția ar trebui să umble zi de zi să dea amenzi pentru asta. Noi plătim acum și prețul investițiilor ridicole care s-au făcut în educație. Știrile false circulă cu entuziasm, avem o populație care nu este educată și e neinformată și avem aparate administrative în DSP-uri și inspectorate școlare subdimensionate”, mai spune specialistul.

Interviul cu prof. univ. Răzvan Cherecheș poate fi citit AICI.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea