Avocatul Poporului cere revizuirea unui ordin al ministrului Sănătății și atragerea de specialiști în endocrinologie și diabet pediatric

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma apariției unor informaţii potrivit cărora în fiecare lună ajung, la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe,  până la cinci cazuri de copii cu diabet, care sunt consultați de medicii pediatri.

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, precum şi a Normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a acestora, care cuprinde specializarea de endocrinologie şi diabet pediatric, specializări clinice şi paraclinice se află în revizuire.  Cu toate că specialiştii de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice pot acorda asistenţă medicală de specialitate pacienţilor din toate grupele de vârstă, copilul trebuie să facă 2 drumuri la 2 specialişti diferiţi, iar din datele comunicate de către autorităţile sesizate rezultă că specialitatea de diabetolog este o specializare care lipseşte, iar celălalt aspect, care se datorează numărului mic de medici rezidenţi care optează pentru această specializare, constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru. Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializaţi atât în diabetologie, cât şi în pediatrie, însă Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, nu prevede o asemenea dublă specializare”, este concluzia la care a ajuns Avocatul Poporului.

Mai mult, s-a constatat că specialitatea de diabetolog lipseşte, iar numărul rezidenţilor care optează pentru această specializare e foarte mic, ceea ce “constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru”.

În urma celor sesizate, Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005 şi solicită atragerea medicilor pentru specializările deficitare.

”Avocatul Poporului recomandă crearea unui cadru legal pentru atragerea medicilor specialişti şi primari în programe de studii complementare, în vederea obţinerii de atestate în specializarea endocrinologie şi diabet pediatric”, a transmis Avocatul Poporului.

Potrivit instituției, la sfârșitul anului trecut numărul total al copiilor diagnosticaţi cu diabet era, în întreaga ţară, de 3359, dintre care 436 diagnosticaţi numai în cursul lui 2019. Avocatul Poporului mai spune că 29 de judeţe nu au niciun pediatru diabetolog.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea