Azi, o lună de pandemie! Românii au trăit cele mai negre zile din istoria recentă

A trecut o lună de când România se confruntă cu pandemia de coronavirus. O lună în care noul virus a ucis 17 oameni și va ucide în continuare, o lună în care aproape o mie de oameni s-au infectat și sub o sută s-au vindecat. România este în carantină totală, peste 100 de mii de oameni sunt în centre de carantină sau în autoizolare la domiciliu după ce au venit din străinătate sau au intrat în contact cu persoane contaminate. Spitalele se închid rând pe rând pentru dezinfecție, medici bolnavi sau suspecți de coronavirus sunt trimiși acasă. Mulți dintre ei cad victime pacienților care ascund că pot fi bolnavi, alții se îmbolnăvesc pentru că nu au echipamente de protecție și luptă cu coronavirusul cu mâinile goale. Trăim vremuri care vor scrie istorie. Întreaga lume este îngenunchiată de coronavirus. Italia și Spania înregistrează acum mai mulți morți decât a avut China în patru luni cât a luptat cu pandemia.

În România primul caz de coronavirus a fost diagnosticat pe 26 februarie. Un tânăr de 25 de ani din Gorj care a intrat în contact cu o persoană din Italia. Între timp, tânărul a fost declarat vindecat. Fix la o lună de la declararea în România a primului caz de COVID 19, aproape 1000 de români sunt infectați. 17 au murit din cauza infecției. 9 dintre morți sunt persoane de peste 70 de ani. Există însă și o victimă a coronavirusului de 52 de ani. Majoritatea celor decedaţi aveau şi alte boli, spun autoritățile. 8 din cele 17 persoanele ucise de coronavirus sunt de la Suceava, unde, în lipsa unor măsuri coerente ale celor cu putere de decizie până mai ieri, spitalul s-a transformat, în câteva zile, într-un adevărat focar de infecție. Suceava a ajuns să fie numită acum ”noul Bergamo al Europei”. Circa o sută de cadre medicale sunt confirmate cu COVID 19 iar numărătoarea continuă.


Între timp, doar 86 de români sunt vindecați, cei mai mulți la Timișoara.


Din 16 martie, România a decretat stare de urgență iar de miercuri, 25 martie, de la ora 12.00, românii sunt obligați, prin ordonanță militară, să stea în casă. Au voie să iasă din domiciliu doar pentru cumpărături stringente, pentru asistență medicală ori pentru a-și scoate afară animalele de companie. Bătrânii pot ieși din case doar între orele 11.00 și 13.00. Sunt măsuri fără precedent prin care autoritățile speră să prevină răspândirea coronavirusului.

Dar, în timp ce sunt îndemnați să stea în case, românii se gândesc cu ce vor trăi atunci când vom fi trecut peste toată această nenorocire. Pe lângă impactul emoțional, criza coronavirusului va avea și un impact economic greu de anticipat, acum, la adevăratele proporții.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea