Bănescu, Patriarhie, la Medika Tv: ” În aceste vremuri, avem ocazia rarisimă de a descoperi biserica lăuntrică”. De acum, slujbele vor fi oficiate așa

Anunț de ultimă oră al Patriarhiei Române, după ce autoritățile au suspendat marți toate activitățile religioase, în contextul epidemiei de coronavirus și a stării de urgență decretată încă de la începutul săptămânii de către președintele Klaus Iohannis.  

Sfântul Sinod anunță că în perioada următoare slujbele religioase vor avea loc doar în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți.

De asemenea, reprezentanții Patriarhiei Române, recomandă parohiilor și mănăstirilor  respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă.

Prezent marți seară în emisiunea Medika Special de la Medika Tv,  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a vorbit în exclusivitate despre modul în care se vor desfășura  slujbele, Sfânta împărtășanie și Spovedania, în aceste vremuri, în care luptăm cu un inamic nevăzut, coronavirusul.

” Credincioșii trebuie să înțeleagă că în aceste momente, rugăciunea și solidaritatea sunt elementele cheie, dar ne putem ruga și lângă biserică, nu neapărat în biserică, într-un context excepțional  ca cel în care ne aflăm. (..)Dacă vor fi suspendate slujbele în biserică  vom avea ocazia rarisimă de a descoperi biserica lăuntrică. A nu mai putea merge la liturghie nu înseamă a nu putea sa-ți exteriorizezi  spiritul  comunitar, al liturghiei pe care se presupune că-l avem frecventând înainte biserica, și să manifești starea de creștin. Vom avea nevoie de foarte mulți voluntari. Un creștin, un om îmbunătățit moral va înțelege că dacă nu mai poate merge la liturghie va putea merge în numele lui Hrisotos să-i ajute pe ceilalți”, a declarat la Medika Tv, reprezentantul Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a adăugat că fiecare creștin va putea intra în biserică pentru a se spovedi, ținând înainte legătura cu preotul paroh și programând data spovedaniei. Credinciosul va intra singur în biserică și-și va putea spune păcatele în fața părintelui, dar respectând regulile, astfel încât părintele să nu fie expus vreunui pericol.  

”La fiecare parohie s-au creat puncte de igienizare, ușa de la intrare e igienizată. (..) Sacralitatea  locului bisericii nu are cu nimic de pierdut dacă ne luăm măsuri de protecție chiar când intrăm în biserică. Biserica nu e un loc magic  în care dacă pătrundem sunt scutiți de absolut orice contaminare. Măsurile de autoprotecție sunt subînțelese. Nimeni nu interzice cuiva să poarte mască de protecție în biserică, dacă preoții optează pentru asta. Nu ar cauza nimănui să porți mască stând în proximitatea cuiva, dar în timpul liturghiei nu se pune problema ca un preot să poarte mască. Am eșua într-un ridicol oarecum, dar pentru proximitate, aceste lucruri sunt subînțelese”, a adăugat Vasile Bănescu.

Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea