Unul din trei români suferă de boala ficatului gras, o afecțiune ce are legătură directă cu stilul nostru de viață. Lipsa mișcării și alimentația nesănătoasă reprezintă principalul factor de risc al acestei afecțiuni.
Boala nu este deloc una inofensivă pentru că produce inflamație la nivelul ficatului, iar de aici apar complicațiile.
„ Ficatul gras nu e numai aşa o noţiune că-i ficat gras. (…) O treime din pacienţi evoluează către fibroză, ciroză, către stadiul decompensat, complicaţiile cirozei sau cancer hepatic. Este o boală corelată cu factori metabolici. Nu apare din senin şi nu apare de una singură. Talia mare nu e semn de viaţă bună.” a declarat prof. dr. Liliana Gheorghe, președintele executiv al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, pentru Tvrinfo.ro.
Totodată, stresul joacă la rândul său un rol important în ceea ce privește acumularea grăsimilor la nivelul ficatului.
„ Creierul omenesc se hrăneşte numai cu glucoză. În momentul în care suntem stresaţi, atunci apelul cerebral de a consuma mai multe calorii. Mănânci un covrig, un pateu ceva pe drum, pe stradă, pe nu ştiu ce, şi atunci tu îţi alimentezi permanent creierul cu un element care îl satisface. În condiţiile acestea se îngraşă şi în condiţiile acestea face şi ficat gras” a atras atenția prof. dr. Mihai-Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, potrivit aceleiași surse.
Schimbarea stilului de viață face ca efectele bolii să fie reversibile. Sfaturile medicilor vizează înlocuriea alimentelor nesănătoase cu cele sănătoase și practicarea unui sport.