Bolile mamei care pot provoca malformații cardiace la bebeluși. Ce spun medicii?

Incidența malformațiilor cardiace la bebeluși este de 1 la 100 de copii. Riscurile de apariție a acestor probleme sunt mult mai mari, în cazul copiilor care sunt aduși pe lume de mame care au probleme de sănătate.

Incidența malformațiilor de cord este de 1%. La fiecare 100 de gravide, o gravidă va avea un făt cu malformații de cord. „Este un procent mare” susține dr. Ioana Dumitrașcu-Biriș, medic specialist în cardiologie fetală.

Dacă mama care dorește să aducă pe lume un copil se confruntă cu probleme de sănătate, riscurile ca bebelușii să dezvolte malformații cardiace în timpul vieții intrauterine sunt ridicate. „ Este vorba despre pacientele care sunt cu probleme de tiroidă și au medicație pentru tiroidă, cele care au probleme din sfera convulsiilor și iau tratamente anticonvulsive. Diabetul de tip I la pacientele care iau insulină” mai spune dr. Ioana Dumitrașcu-Biriș.

Incidența crește și mai mult dacă mama va aduce pe lume gemeni identici sau în urma procedurilor de fertilizare in-vitro , explică specialiștii. „Gravidele care poartă o sarcină gemelară monocorială. Adică e sarcina cu gemeni identici. Avem o placentă și doi feți. Acolo riscurile cresc de malformații congenitale de cord. Dacă riscul de bază este de 1%, în cazul acestui tip de sarcină riscurile cresc la 6,5, 7%. De asemenea, și în sarcinile obținute prin FIV crește riscul de malformație de cord. Iar aceste paciente au recomandarea de a face screening pentru identificarea acestor probleme, în timpul sarcinii. Pacientele care sunt văzute de colegii obstetricieni sunt văzute și de cardiologii fetali, pentru a confirma sau infirma diagnosticul” explică dr. Ioana Dumitrașcu-Biriș.

Dacă în urma analizelor s-a constatat că bebelușul care se pregătește să fie adus pe lume are probleme de sănătate, ambii părinți vor beneficia de programe de consiliere în care le vor fi explicate în amănunt aceste situații, dar și alternativele terapeutice identificate de medici.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea