Bolnavi de cancer, la coadă în frig și ninsoare! Deputat USR: ”Este crimă colectivă!”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, în urmă cu puțin timp, imagini care surprind o coadă de zeci de metri, filmată în această dimineață la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Cei surprinși la coada formată în fața instituției medicale sunt pacienți cu cancer care încearcă să își procure tratamentul.

https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/videos/573036423316128/

Imaginile sunt însoțite de un mesaj și de un apel al deputatului USR. ”În plină criză Covid 19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, nu se respectă cei 1. 5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiți de suferința oamenilor și nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește, crimă colectivă. Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor on line pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină. Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți sau mai degrabă ambele. Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima!”

În privința măsurilor propuse și încă neadoptate de autorități, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deputatul Ungureanu, care e și membru al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, le reamintește:

  • eliberarea de către casele de Asigurari a documentelor pentru pacienții oncologici in format electronic ( Adeverințe, de asigurat, etc);
  • eliberarea online a concediilor medicale pentru pacienții cu cancer;
  • eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări ( imagistice, laborator, etc) de evaluarea a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate ( prin verificarea calității de asigurat in PIAS) sau pe baza adeverinței de asigurat in situațiile când PIAS nu funcționează;

Acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, etc, din care sa reiasă ca pacientul poate continua tratamentul!”

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor  de Cancer,  Cezar Irimia, a comentat imaginile: ”Când noi am aflat, am trimis acolo un reprezentant al asociației…Pacienții care mai erau acolo au explicat că, în această dimineață, a fost mai puțin aglomerat decât în alte dăți. Erau foarte docili și au considerat că este firesc să treacă prin acest control epidemiologic (cauza formării cozilor) ca să nu expună nici personalul medical, nici pe ceilalți pacienți. Noi am constatat că erau ajutați de la intrare, cu completarea declarațiilor și până la evaluarea propriu-zisă, apoi introducerea în secții, pentru tratamente” a declarat Cezar Irimia.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes