BOLNAVII HIV-SIDA, PACIENȚI ÎN VOIA SORȚII. Spitalele în care se tratau au devenit unități dedicate exclusiv COVID-19

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA) atrage atenția că bolnavii infectați cu HIV se confruntă în această perioadă, a pandemiei de coronavirus, cu un acces dificil la tratament și la analizele pe care ei trebuie să le facă periodic pentru a-și monitoriza starea de sănătate. Problemele sunt generate de faptul că exact spitalele în care bolnavii de HIV/SIDA  trebuie să meargă pentru a-și face aceste analize, mai exact spitalele de boli infecțioase, au fost transformate în unități de primă linie pentru tratamentul COVID-19. În România, 4 bolnavi HIV/SIDA au fost confirmați până acum cu noul coronavirus.

Reprezentanții UNOPA susțin că în ultimele două luni, bolnavii infectați cu HIV s-au  confruntat cu dificultăți majore, accesul la tratament și la analizele specifice fiindu-le mult îngreunat de la debutul pandemiei de coronavirus. ”Multe dintre serviciile medicale dedicate nu au fost disponibile, iar legătura cu medicul curant s-a rupt aproape complet, în condițiile în care spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit, s-au transformat integral și aproape peste noapte în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19.”, se arată într-un comunicat remis de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.  

Pentru a veni în sprijinul acestei categorii de pacienți, UNOPA a demarat un proiect de informare și consiliere a persoanelor care trăiesc cu HIV prin care le sunt oferite informații corecte, științifice, din surse autorizate, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum și riscurile în cazul în care dezvoltă COVID-19.

Pe website-ul www.unopa.ro a fost creată o secțiune specială cu informații actualizate despre noul coronavirus și impactul asupra comunității persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. Totodată proiectul oferă pacienților sprijin în vederea depășirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul și serviciile medicale specifice infecției cu HIV.

În cadrul proiectului, se vor organiza și evenimente digitale prin care medicii infectionisți vor intra în dialog direct cu pacienții și activiștii din domeniul HIV/SIDA, un prim eveniment de acest gen urmând a avea loc miercuri, 27 mai, la ora 18.00, invitat fiind dr. Mariana Mărdărescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”. Evenimentul poate fi urmărit live de cei interesați la următorul link: https://www.facebook.com/Pacientul20/posts/2529744410622589

 Încă de la începutul pandemiei, pacienții seropozitivi din România au fost supuși unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obișnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar daca au fost directionați către alte spitale, acolo au fost refuzați, cu o teamă dublă, de infecția cu HIV si de infecția cu noul coronavirus. Proiectul de față se adaugă întregii activități a Federației UNOPA, care, pe lângă informarea pacienților și sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienți, monitorizarea accesului pacienților la tratament și servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor colectate de Fundația NEAT ID, un număr de 497 de pacienți cu HV din Europa au fost infectați cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceștia au necesitat spitalizare, iar 51 de pacienți și-au pierdut viața. În România, au fost înregistrate până în prezent 4 cazuri de COVID-19 în rândul celor peste 16,500 de pacienți cu HIV.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federație formată din 22 de asociații județene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea și apărarea drepturilor acestor pacienți.


Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea