BUZĂU: Revoltă în rândul locuitorilor din Beceni, după stabilirea taberei de la Arbănași drept centru de carantină pentru suspecții de coronavirus

Revoltă în rândul localnicilor din Beceni, după ce autoritățile au decis să înființeze în fosta tabără de la Arbănași un centru de carantină pentru persoanele cu risc de transmitere a infecției cu coronavirus.

Oamenii sunt speriați că bolnavi infectați cu temutul virus ar putea ajunge în comuna lor și internați într- un centru în care izolarea de restul lumii nu s-ar putea face cu adevărat. Localnicii din Beceni, care au făcut și o petiție pe care au lansat-o pe internet, spun că fosta tabără de la Arbănași nu corespunde unor norme minime de igienă, nu ar avea rețea de apă potabilă, împrejmuirea nu ar fi securizată iar clădirile nu ar fi compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situații. În aceste condiții, oamenii alături de primarul lor consideră că înființarea unui centru de carantină aici este o decizie nepotrivită, un real pericol atât pentru pacienți cât mai ales pentru locuitorii din Beceni și de pe Valea Slănicului.

”Având în vedere starea deplorabilă a fostei tabere care nu corespunde unor norme minime deigienă, nu are apă potabilă, nu dispune de grupuri sanitare, împrejmuirea ei nu este securizată, iar clădirile nu sunt compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situații, consider că acesta decizie este un real pericol, atât pentru pacienți cât și pentru locuitorii comunei Beceni”, a declarat primarul comunei buzoiene Beceni, Constantin Dumitru Laurențiu.

Oamenii spun că nefiind o situaţie de urgenţă, Prefectura Buzău are timpul necesar să pregătească şi să amenajeze o altă locaţie situată intr-o altă zonă a judeţului care să fie destinată unei zone de carantină.
Autorităţile locale vor înainta mai multor instituţii ale statului memorii justificative care să determine relocarea unui alt spațiu pentru eventualii suspecți de coronavirus. În caz că nimic nu se va schimba, oamenii vor trece la acțiuni în stradă, amenințând chiar cu blocarea drumului care duce spre tabăra Arbănași:

”Fac apel la toți factorii de decizie să cântărească bine acestă hotărârea luată, întrucât consider că acestă decizie a fost luată nefiind informați și neștiind că în acest moment fosta Tabăra Școlară de la Arbanasi nu îndeplinește condiții nici pentru cazarea copiilor.
Vom înainta Instituțiilor Statului memorii justificative care să demonstreze că decizia a fost luată în necunoștință de cauză și vă asigur că voi depune toate eforturile pentru anulare acestei hotărâri, iar în cazul în care nu vom primi un răspuns pozitiv, vom convoca Comitetul Local pentru Situații de Urgentă, iar acțiunea va fi ferma și bazată pe sprijinul dumneavoastră, ducând până la blocarea cailor de acces către această locație părăsită.”
, mai spune primarul din Beceni.

Pe de altă parte, autoritățile județene spun că reacția localnicilor din Beceni este nejustificată atât timp cât este foarte puţin probabil ca centrul de carantină să fie activat.

”Așa cum se știe la nivelul țării nu există nici o persoană contaminată cu coronavirus iar persoanele care vin din China stau izolate la domiciliu timp de 14 zile sub monitorizarea medicului de familie, dacă există, sau a epidemiologului din cadrul DSP. Acea locație e identificată doar pentru situații excepționale, dacă Institutul Matei Balș nu va mai avea capacitate necesară de a primi pacienți. E o situație temporară, acolo nu se tratează, nu se diagnostichează, ci doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp vor fi ținutți pacienții, dacă va fi cazul, dar sperăm să nu fie cazul” a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

În prezent, la Buzău, 17 persoane sunt monitorizate de medicul epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Este vorba despre chinezi dar și de buzoieni care s-au întors recent din China. 5 persoane sunt în carantină de la începutul lunii curente. Ei nu prezintă semne de infecție cu coronavirus, însă trebuie să rămână izolați la domiciliu până la 14 zile. Zilele trecute, 12 chinezi au ajuns în județul Buzău, și aceștia intrând în carantină. 9 locuiesc la Pârscov, acolo unde este societatea la care sunt angajați iar 3 într-un cartier al Buzăului.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea