Camerele de Gardă din mai multe spitale, în colaps din cauza lipsei de personal. Reacția ministrului Rafila: „Am făcut memorandumuri pentru scoaterea posturilor la concurs”

Tot mai multe spitale reclamă faptul că decizia Guvernului de a bloca angajările dă peste cap activitatea Camerelor de Gardă. Într-o intervenție, la televizor, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre planurile pe care le are pentru a dezamorsa situația. 

În urmă cu o zi, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București atrăgea atenția cu privire la faptul că Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală nu mai poate asigura urgențele, din cauza lipsei de personal medical necesar funcționării Camerei de Gardă. Și alte spitale au reclamat faptul că activitatea Camerelor de Gardă este dată peste cap deoarece Guvernul, prin încercarea de a reduce cheltuielile bugetare, blochează practic angajările în sistemul medical. 

Într-o intervenție la postul de televiziune B1TV, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit public despre măsurile pe care le va lua pentru a putea debloca această situație, iar spitalele să poată face angajări. 

În acest sens, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării au inițiat mai multe memorandumuri privind scoaterea la concurs a posturilor libere din domeniul sănătății. Memorandumurile ar putea fi aprobate de Guvern, săptămâna viitoare. 

„Anul trecut au fost luate o serie de măsuri care au limitat angajările în sectorul public, nu neapărat în sănătate. Există două categorii de spitale: spitale care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru care noi am făcut memorandumuri pentru scoaterea posturilor la concurs – am făcut anul trecut trei memorandumuri, unul dintre ele a fost aprobat şi au fost scoase circa 1.500 – 2.000 de posturi la concurs şi spitale din subordinea autorităţilor locale. Spitalul ‘Gomoiu’ ţine de Primăria Capitalei, iar memorandumul ţine de Ministerul Dezvoltării. Şi Ministerul Dezvoltării a adoptat un astfel de memorandum în cursul anului trecut, dar care nu a fost avizat de Ministerul Finanţelor, iar în momentul de faţă, prin implicarea premierului Ciolacu, cred că se vor rezolva aceste probleme”, a declarat Alexandru Rafila. 

Printr-un memorandum, fiecare spital ar putea organiza concurs pentru ocuparea posturilor vacante de medic sau asistent medical. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea